Săptămâna Patimilor
Suntem în mari pregătiri pentru marea Sărbătoare a Învierii, ne aflăm în ultima săptămână a argumentelor, este Săptămâna Patimilor. Este ultima săptămână a Postului Paştelui din acest an, numită şi Săptămâna Neagră, pentru a ne pregăti pe noi creştinii pentru Învierea Domnului din noaptea de sâmbătă spre duminică.
Săptămâna Patimilor este cea mai importantă săptămână din cursul unui an bisericesc, dacă ne gândim că este punctul culminant al unor strădanii spirituale, începute în prima săptămână a Postului Mare.
În această perioadă au loc cele mai importante evenimente din istoria mântuirii, începând cu ultimele învăţături trimise de Hristos ucenicilor Săi şi sfârşind prin Jertfa de pe cruce pentru a ne fi iertate păcatele.
Participarea noastră la slujbele bisericeşti din Săptămâna Mare este importantă şi în acest fel participăm la evenimentele trăite de Hristos: Cina cea de Taină, patimile şi învierea Lui.
Aceste trei momente sunt cele trei puncte care marchează săptămâna ce începe odată cu Duminica Floriilor, sărbătoarea intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim.
“Privegheaţi şi vă rugaţi ca să nu intraţi în ispită. Căci duhul este osârduitor, dar trupul, neputincios”, este îndemnul dat de Mântuitor apostolilor Săi în Grădina Ghetsimani. Una dintre cele mai importante zile din această săptămână este cea de joi. În această zi, Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor Săi la Cina cea de Taină, dând astfel exemplu de slujire a oamenilor. Tot acum, la Cina cea de Taină are loc instituirea Tainei Euharistiei (Sf. Împărtăşanie) prin cuvintele rostite de Hristos către apostoli: “Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi”.
În ziua de vineri, credincioşii ar trebui să ţină post negru. Este o zi de profundă tristeţe, întrucât este ziua răstignirii Mântuitorului, a morţii şi a îngropării Lui. Din acest motiv, în această zi nu se săvârşeşte Liturghie…
Cât despre cum ar trebui să ne modeleze viaţa şi comportamentul, încercările unui om care s-a născut pentru a lua asupra lui păcatele lumii, nu sunt multe de spus: priviţi în sufletul vostru şi dacă e puţin loc pentru Lumina divină, încercaţi să o lăsaţi să intre. Măcar pentru câteva zile, să ne prefacem că ne pasă, că suntem buni, că “sictirul” care a ajuns la prim rang nu ne va conduce şi pe mai departe.
E Săptămâna Patimilor, câteva zile de durere fără limite, pentru ca Învierea Domnului să însemne, totodată, învierea noastră, a tuturor.
Cu această ocazie redacţia ziarului „Cronica de Braila”urează tuturor cititorilor sărbători cu multă sănătate, bucurie şi linişte sufletească.
Hristos a Înviat!