Regala, mandria braileanului

Chiar daca dupa Revolutia din ’89, strada a capatat numele de Mihai Eminescu, iar inainte de ’89, ii spunea Republicii, Centrul Vechi a Brailei a ramas in mintea braileanului cu numele de Regala. Regala copilariei noastre era centrul municipiului cu multe restaurante „de soi”, arena de box, hoteluri, si multe, multe magazine de imbracaminte, incaltaminte, cosmetice, bijuterie, etc. Promenada de weekend a braileanului nu era pe faleza ca acum, ci pe Regala unde pe partea Teatrului „Maria Filotii”, tinerii care se intalneau la ceas, mergeau spre bulevardul Cuza si se intorceau pe partea Arenei de Box, socializand cu cei care se intalneau sau mergeau la o bere la Rotiserie, Rubin, Traian la groapa sau la Terasa „Dunarea”, unde cantau lautarii sau formatii de renume a brailei.

In arhitectura municipiului, aceasta strada este una, de la fluviul Dunarea pana la sensul giratoriu cu comuna Cazasu. Numai ca, de la ceas spre Dunare se numeste Imparat Traian. De la Teatru dramatic pana la bulevardul cu tramvaiul candva Karl Marx, acum Independentei se numeste Mihai Eminescu. De la bulevardul Independentei pana la intrare in Cazasu, se numeste 1 Decembrie 1918, fosta strada Ramnicu Sarat asa cum o stiu toti brailenii.

Tot pe Regala retrocedarile a facut ca unele cladiri sa capete alta fatada mai moderna fata de ce-a interbelica, iar altele sta sa cada. Pacat ca aici pe Regala, acum 50 de ani era locul intalnirilor de afaceri, a indragostitilor sau a plimbaretilor fiind mandria vremurilor, iar acum totul se naruie pe zi ce trece. Magazinele de la parterele cladirilor dau faliment si raman goale, tencuiala pica, cresc pomi pe case si ca sa fie tacamul complet fostul magazin „Dunarea”, acum „Winmarkt” este acoperit in totalitate cu panza deoarece fatada a intrat in reabilitare. Amintirile noastre, istoria strazii Regale se naruie o data cu Cofetaria „Venus”, C.E.C.-ul, Hotelul „Pescarus”, fostul Cinema „Popular”, si cate si mai cate cladiri cu valoare mare de patrimoniu.

1 2 3 4 5 6 7 8' 9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *