Berea pe timp de canicula

De multa vreme sunt cunoscute virtutile berii – bauta, desigur, cu masura, berea este un aliment dar si medicament. Hidratarea organismului este esenţială în zilele caniculare, când este indicat consumul de apă, sucuri naturale şi iaurturi, în timp ce băuturile cu cofeină şi cele alcoolice, inclusiv berea – care răcoreşte pe moment, apoi moleşeşte – sunt nerecomandate.

Chiar daca berea nu este recomandata in zilele caniculare, multi barbati cred si spun ca, „berea este un deliciu racoritor vara”.

Si totusi inca din secolul al XII-lea,  se stie despre bere ca este placuta la gust, potoleste setea, face sange bun; pielea devine sanatoasa si fata capata o culoare placuta, daca se bea bere. Mai mult si medicii lauda berea, care ne fereste si ne scapa de pietre la rinichi, iar femeilor care alapteaza le da lapte pentru a-si hrani sugarii.

Terapeutic berea este cu adevarat un remediu: pe langa ceaiurile diuretice in litiaza renala se recomanda si bere. Dar berea este recomandata si ca lotiune pentru ingrijirea pielii! In secolul al XVI-lea, medicii germani recomanda femeilor sa-si maseze in mod regulat fata, gitul, pieptul si miinile cu spuma de bere, pentru a avea o piele fina ca de bebelus.
De asemenea, berea este recomandata si in ingrijirea parului – intareste firul de par si coafura rezista mai bine.

Compozitia berii este complexa. In primul rind, este o bautura cu un continut mare de minerale – 1-2 mg/litru, ceea ce este abil cu cele mai bogate ape minerale! In al doilea rind, in bere gasim vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), PP (niacina). Iata de ce berea a fost scoasa de cercetatorii germani din categoria bauturilor alcoolice si inclusa intre alimente.
In plus, berea favorizeaza acumularea de vitamina C la nivelul rinichilor, ficatului si splinei, contribuind la fortificarea organismului (daca bem cel mult o jumatate de bere, adica doar cateva inghitituri). In concluzie berea bauta in cantitati moderate (maximum 100 ml pe zi) elimina pericolul formarii de edeme si depunerea de albumine la gravide, datorita virtutilor sale diuretice. De asemenea, favorizeaza lactatia la femeile care alapteaza – atit cantitativ, cit si calitativ.
Berea favorizeaza digestia, creste pofta de mincare, normalizeaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, previne spasmele. Dar cei ce sufera de hipertensiune trebuie sa se limiteze la berea fara alcool.
Iar cei ce au exagerat cu bautura si sint mahmuri a doua zi, vor bea un leac infailibil: putina sare dizolta intr-un pahar de bere. Dupa ce ies gazele din bautura, se inghite mixtura, si mahmureala dispare miraculos.
Deci, berea bauta cu masura nu ingrasa, ci aduce numai foloase.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *