Un caz de meningo-encefalită cu virus West Nile în Brăila

*La nivel național s-au înregistrat 6 decese

Un caz de de meningita/meningo-encefalite cu virus West Nile au fost raportate în Braila, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. Conform datelor transmise la minister de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, în perioada 09.05.2017 — 30.08.2017 au fost confirmate 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, dintre care 6 au decedat (București – 3 cazuri, și câte un caz în Buzău, Brăila și Olt). Ministerul Sănătății subliniază că toate aceste cazuri, depistate și înregistrate în România, sunt cazuri sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii de amploare. De asemenea, recomandă autorităţilor locale să ia masuri de dezinsecție în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.

Pe judeţe, situaţia infecţiilor cu virusul West Nile este următoarea: București – 3 cazuri, Buzău – 1 caz, Brăila – 1 caz, Constanța – 1 caz, Galați – 1 caz, Giurgiu – 2 cazuri, Ialomița – 1 caz, Ilfov – 2 cazuri, Olt – 1 caz, Sibiu – 1 caz si Vrancea – 2 cazuri.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. Simtome: febră ridicată si durere de cap intensă. În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

 Ministerul Sănătăţii recomandă următoarele măsuri de protecţie:

-să evitaţi expunerea la ţanţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

-să evitaţi zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc)

-să utilizaţi substanţe chimice repelente de ţanţari;

-să împiedicaţi pătrunderea ţanţarilor în casă (plase de protecție etc);

-să asiguraţi desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor;

-să îndepărtaţi recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *