Azi, sărbătorim lăsata secului pentru postul Crăciunului. De mâine post

Astăzi, 14 noiembrie, sărbătorim lăsata secului pentru postul Crăciunului, care începe de mâine şi durează 40 de zile. Lăsata Secului este ultima zi în care se mănâncă “de dulce” înainte de postul Crăciunului. Conform calendarului ortodox, Lăsata Secului se sărbătoreşte pe 14 noiembrie, dar dacă această zi cade miercurea, Lăsata Secului va fi cu o zi înainte.
Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie este primul post din anul bisericesc, iar ca importanţă este al doilea după postul Paştelui. Este un post lung, dar destul de blând pentru că toate zilele de sâmbătă şi duminică, plus zilele de sărbătoare sunt cu dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Tradiţia spune că ortodocşii trebuie să profite de ultima zi în care se mănâncă “de dulce”, astfel că familia şi prietenii se adună în jurul mesei festive încărcate cu preparate din carne, brânză şi ouă. Este un prilej de sărbătoare şi distracţie în familie. Masa începe cu pâine şi sare, apoi fiecare poate mânca după pofta inimii. Masa împodobită de sărbătoare, cu faţă de masă albă, se aşază lângă o icoană.

În seara de Lăsata Secului, se ung ferestrele, uşile şi porţile cu usturoi pentru a ţine la distanţă spiritele rele. Fetele necăsătorite care ţin post negru de Lăsata Secului se vor căsători în anul următor.
Resturile de la masa festivă nu se aruncă la gunoi, ci se dau la păsări sau se aruncă spre răsărit pentru a proteja casa de rele. De asemenea, vasele în care s-au gătit mâncărurile de sărbătoare se spală şi se asază cu gura în jos pe parcursul nopţii pentru a alunga spiritele rele.

De Lăsata Secului se fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură. Superstiţiile spun că, dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă pieptul este slab, se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică. Se spune că nu e bine să arunci resturile de la masa de Lăsata Secului decât spre Răsărit, altfel păsările vor ciuguli toată recolta de boabe. Pentru a fi ferite de pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gura-n jos.

Lăsata Secului se ţine ca apărare de boli, lovituri sau pentru protejarea holdelor de grindină. De Lăsata Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului.

La Lăsata Secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături. În ziua de Lăsata Secului se dau de pomană turte de mălai pentru morţi şi vii.

De mâine începe Postul care înseamnă reținerea totală sau parțială la anumite alimente și băuturi, pe o anumită durată de timp, în scop religios-moral. Această reținere de la mâncare și băuturi trebuie însă însoțită și de reținerea de la gânduri, pofte, patimi și fapte rele. Cu alte cuvinte, postul trupesc trebuie să fie însoțit de post sufletesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *