Azi este Sf.Andrei. Traditii şi obiceiuri

Astăzi, îl sărbătorim cu toţii pe “Sf. Apostol Andrei”, patronul spiritual al României. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă “viteaz”, “bărbătesc”. Acesta este un nume grecesc, deşi Sfântul Apostol Andrei era iudeu. În România, peste 600.000 de români poarta numele de Andrei, Andreea, Andra, Andruş, Andruţa, Andreeas, Andriaş, Andreaş, Adi, Andi care îşi sărbătoresc astăzi ziua de nume. Statistica arată că dintre persoanele care-şi vor petrece ziua numelui, 307.940 sunt bărbaţi, iar 312.685 sunt femei. În tradiţia populară românească se zice că din vremuri mai vechi în noaptea de Sf. Andrei, spiritele malefice umblă pe la casele oamenilor. În această noapte se ung, cu usturoi, uşile şi geamurile, în semnul crucii; se ung animalele şi grajdurile, pentru protecţia lor.
Tot din acele vremuri se ştie că toată magia se desfăşoară în miez de noapte, într-un cimitir, în pădure, la răscruce de drumuri sau la malul unei ape curgătoare. Cine are curaj să încerce, are nevoie de lumânări, apă sfinţită, un vas nou cu gura largă şi câţiva bani de argint, pe care le va aşeza deasupra unui mormânt vechi şi părăsit sau într-un loc de nimeni ştiut. Practicantul ritualului trebuie să fi postit trei zile şi se crede că, în lumina lumânărilor, după ce a rostit anumite rugăciuni, poate vedea, în apa turnată în vas, filmul evenimentelor enigmatice pe care le dorea dezvăluite.

Vrăji de dragoste

Fetele nemăritate, abia aşteaptă această noapte, pentru a-şi afla iubitul. De aceea, cele mai multe ritualuri sunt dedicate atragerii iubirii. De pildă, prin ascunderea sub pernă a unui fir de busuioc sfinţit, se crede că apare, în vis, imaginea “ursitului”. Pentru “atragerea” acestuia este folosită şi metoda “făcutului cu ulcica”: la miezul nopţii, singură la gura sobei, tânăra întoarce cu gura în jos o ulcică nouă de lut, iar pe dosul vasului lasă să pâlpâie trei cărbuni. În timp ce roteşte ulcica uşor, rosteşte o incantaţie, menită a-l atrage pe acel iubit.
O altă metodă, folosită pentru cunoaşterea viitorului soţ, constă în a privi, la miezul nopţii, între două lumânări aprinse, într-un pahar cu apă neîncepută, aşezat pe cenuşă. În centrul paharului este lăsată să cadă o verighetă, care a fost deja sfinţită de preot, prin cununie religioasă şi se crede că în verighetă apare chipul ursitului, dacă este privită intens câteva minute.

Despre oameni suferinzi

În noaptea de Sf. Andrei, există leacuri şi pentru bolnavii de farmece, magii sau vrăji: se iau nouă căpăţâni mari de usturoi şi şapte dintre ele se pisează mărunt. Se unge bolnavul, cu usturoi, pe tot corpul, apoi se înveleşte pentru două sau trei ore, nu înainte de a înghiţi trei căţei din cea de-a opta căpăţână de usturoi. Apoi, bolnavul se spală şi, se presupune că dacă boala este din cauza farmecelor, acesta se va vindeca. Tot în acelaşi timp, mai trebuie aprinse trei lumânări în jurul bolnavului, una albă, una verde, una albastră şi rostite, de câte trei ori, Psalmul 50 şi Tatăl Nostru. În ce-a de-a noua căpăţână de usturoi vor fi înfipte nouă ace de cusut, pe toate părţile, urmând ca, a doua zi să fie aruncat pe o apă curgătoare.
Fiind Postul Crăciunului, iar în calendarul creştin ortodox este Dezlegare la peşte, astăzi se mănâncă usturoi şi peşte, deoarece Sf. Andrei a fost pescar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *