Copane cu pene servite pacientilor in farfurii de unica folosinta, la Spitalul Judetean Braila – Galerie Foto

Sa fii internat intr-un spital din Romania, este ca si cum ti-ai facut-o tu cu mana ta! Adica, a te imbolnavii fara sa vrei si te interneaza, treci obligat in perioada de “carantina” la salon. Fara tv, fara aparat de radio, fara nimic intr-un salon alb cu oameni imbracati in alb, care vin sa iti de-a ajutorul divin. Cu vorbe de incurajare, cu o gluma, cu tratament sau pansament, oamenii in halate albe fac ca viata ta sa continue pana cand divinitatea v-a spune STOP. Numai ca aici in afara de tratament mai ai nevoie de cazare si mancare. Majoritatea spitalelor din tara la capitolul hrana si “cazarmament” (cearsafuri, perne, saltele, paturi, etc) lasa de dorit.

La Spitalul Judetean Braila, cearsafurile sunt uzate sau rupte, paturile sunt roase de “vreme” dar si de folosire, pernele sunt foarte subtiri, ca nu mai distingi daca e perna sau saltea. Aici, mancarea este asigurata de firma de catering a domnului Stefan Fusea. La acest capitol, pacientii au la meniu, aproape zilnic, dimineata cat si seara, nelipsita branza proaspata cu ceai, iar a doua zi la pranz sau seara macaroane aceeasi branza proaspata. Doar de… asa ca la “regim”. La pranz, ciorba de legume este “supa chioara”, un fel de apa calda ceva tulbure, iar daca doamna care serveste mancarea o prinzi in toane bune si iti mai pune o bucatica de morcov, esti norocos. Felul doi domnul Fusea, le da pacientilor care tin regim, copane cu pene si sange coagulat, scaldate putin in ulei incins, langa nelipsita branza proaspata cu mamaliguta, intr-o farfurie de plastic de unica folosinta. Ca la iarba verde… ce mai! Fara tacam ca e mai sanatos cu mana.

Nici managerului spitalului medic Delia Rasnoveanu, nu ii place mancarea oferita pacientilor. O data, a fost de a gustat “dintr-un pilaf” si nu i-a mai trebuit niciodata sa mai mearga in control la bucataria spitalului.

“Merg sa controlez starea hranei in spital cam o data pe saptamana. Din ce am gustat eu mi-a placut, din ce nu mi-a placut am dat-o inapoi. Deci au fost si zile in care nu mi-a placut deloc, nici cum arata si nici ce gust avea. Din mancarea care nu mi-a placut am spus sa reface reteta. Era vorba de un pilaf, care nu arata nicicum, nu avea nici un Dumnezeu. Era o chestie alba fara gust si am rugat sa gaseasca o solutie, sa refaca si gustul si aspectul pilafului. Si pana la urma s-a gasit si s-a rezolvat. In spital avem dieteticieni care i-au probe zilnic din mancare”, a spus managerul Spitalului Judetean Braila, medic Delia Rasnoveanu. Despre serviciile oferite de seful serviciului de catering domnul Stefan Fusea, managerul spitalului Rasnoveanu este multumita. La fel si la capitolul “cazarmament”, raspunsul managerului a fost; “Suntem in curs de schimbare de vreo trei luni. Cred ca mai am cateva de schimbat. Restul sunt noi”. Ce fel de cearsafuri noi, daca fotografiile au fost facut cu o luna de zile in urma? Ma intreb si eu. La randul sau presedintele Consiliului Judetean Braila, a raspuns simplu; “Nu stiu nu am mancat acolo niciodata si nici nu am facut nici o evaluare. Stiu foarte bine ca ar trebui sa scoata si aceste servicii de catering la licitatie, stiu ca se fac zilnic analize la ceea ce inseamna mancarea pacientilor. Nu am facut nici o analiza, sunt concentrate pe partea de investitie si partea de imbunatatire a serviciilor medicale si aceasta e un lucru important in tratarea pacientrului, o sa ne aplecam asupra acestuia”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Francisk Chiriac. Retoric vorbind catre domnul presedinte, daca se apleaca asupra mancarii pacientilor sa fie atent sa nu gaseasca mancare facuta la repezeala deoarece domnul Fusea mai are si alte comenzi de catering si pentru nuntile de la restaurant.

1a 3a a b 1

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *