De ziua femeii!

Astăzi, 8 martie, sărbătorim cea mai gingaşă fiinţă de pe Pământ: Femeia. Această zi este aşteptată cu multă nerăbdare de toate femeile, deoarece în această zi ele ştiu că vor fi răsfăţate cu flori, cadouri, cine romantice, felicitari şi mesaje, fie pe telefonul fix, mobil sau pe internet. În această zi, noi bărbaţii, suntem “al naibii” de amabili şi atenţi faţă de reprezentantele sexului frumos, ceea ce le face pe femei să-şi dorescă un 8 Martie în fiecare zi. Ziua femeii este plină de flori, zâmbete şi iubire, fie ele mame sau nu, prietene, rude sau colege de şcoală sau muncă. Astăzi, florăriile sunt pline de florile primăverii, iar florăresele nu mai fac faţă cerinţelor. Este ziua în care supărările familiale sau cele amicale sunt uitate, iar simpla urare de “La mulţi ani!” prinde bine chiar dacă nu este însoţită de un cadou sau o floare.

Dacă femeile au o zi a lor pe 8 Martie, tot aşa, 9 Martie este ziua mucenicilor, putând fi considerată în tradiţia românească ziua bărbaţilor. La această dată creştinătatea rememorează uciderea celor 40 de mucenici din cetatea Sevastei. Cei 40 de sfinţi au trăit pe vremea împăratului păgân Licinius care a domnit între 308 – 324. Ei au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la creştinism. Amintirea celor 40 de mucenici a dat naştere la anumite obiceiuri populare. În ziua de 9 Martie, femeile din toate zonele României, pregătesc aşa numiţii “măcinici”. Aceştia îmbracă diverse forme şi nume în funcţie de regiune.
Cel mai important aspect legat de această sărbătoare este tradiţia celor 40 de pahare de vin. Bărbaţii trebuie să bea în ziua de mucenici, conform tradiţiei, 40 de pahare cu vin. Acestea se spune că reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinţi mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca măcar să guste vin în această zi de 9 Martie, sau sa fie stropit cu vin, acesta însemnând sânge şi putere de muncă peste an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *