Lista localităților din Brăila care vor avea internet Wi-Fi gratuit

Peste 10.000 de localități din țară vor beneficia gratuit de Internet în baza unui program al Uniunii Europene de implementare a rețelelor Wi-Fi, a anunțat reprezentanța Comisiei Europene în România. Pentru acest program, Uniunea Europeană va aloca 120 milioane euro. Reteaua Wi-Fi va fi instalată în piețe, parcuri, spitale și alte spații publice.

Primele cereri de proiecte – ne informează Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est – vor fi lansate la jumătatea lunii mai prin programul WiFi4EU, care oferă bonuri în valoare de 15.000 de euro. Acestea pot fi utilizate de localități pentru a institui puncte de acces Wi-Fi în spații publice, cum ar fi biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice.

Din judeţul Brăila s-au înscris următoarele localităţi:

Bărăganu,

Dudesti,

Frecătei (Tulcea),

Galbenu,

Jirlău,

Mărasu,

Municipiul Brăila,

Oras Insurătei,

Surdila-Greci.

După înregistrare pe www.WiFi4EU.eu, primele cereri de finanțare vor putea fi depuse începând cu mijlocul lunii mai 2018. Localitățile înregistrate pot solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000, care vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”.

Comisia va anunța cele 1.000 de localități care vor primi finanțare în această primă etapă, asigurându-se un echilibru geografic; fiecare țară participantă va primi cel puțin 15 bonuri valorice.

Beneficiarii pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieții publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități. Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

În următorii doi ani vor mai exista încă patru oportunități de depunere a cererilor de finanțare WiFi4EU. Până în 2020, din bugetul UE vor fi alocate pentru finanțarea echipamentelor necesare furnizării de servicii Wi-Fi publice gratuite 120 de milioane de euro în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda.

Municipalitățile din Uniunea Europeană se pot înregistra pe portalul on-line WiFi4EU, în scopul obținerii de finanțare pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *