„Lumină din lumină”, expoziție de icoane, ouă încondeiate și flori

  • Expoziție de icoane, ouă încondeiate și flori „Lumină din lumină” în Holul Monumental al Teatrului ”Maria Filotti”

Ca in fiecare an, cu ocazia sarbatorii „Izvorul Tamaduirii”, are loc vernisajul intitulat „Lumina din lumina”. Deschiderea expozitiei are loc vineri, 13 aprilie, ora 12.30, iar programul de vizitare este zilinic, în perioada 13 – 15 aprilie, în intervalul orar 9.00- 16.00.

După vernisarea expoziției va avea loc, începând cu ora 13.00, în Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti”, vizionarea documentarului „Preoții români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire”.
Filmul documentar “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire” reunește mărturii, date istorice și interviruri în legătură cu rolul clericilor în timpul Primului Război Mondial. În deschiderea evenimentului de la Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti” vor lua cuvântul Dragos Neagu, managerul Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, Cristina Liberis, jurnalist și realizator al filmului, dar și Î.P.S. Casian Craciun Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Constituiți în cadrul Serviciului Preoțesc, celulă care a funcționat pe lângă Marele Cartier General al Armatei Române, preoții care s-au implicat nemijlocit în efortul de război le-au insuflat ostașilor încrederea și speranța victoriei finale. Fără excepție, în prima linie sau în zonele de organizare, au săvârșit fapte eroice, mulți dintre ei căzând în focul confruntărilor. Alături de participarea efectivă în teatrele de operațiuni, preoții români ortodocși au derulat activități sociale, spirituale și umanitare în spatele frontului.

Exemplaritatea și energia inepuizabilă de care au dat dovadă preoții români reprezintă una dintre poveștile necunoscute despre Marele Război.  Fără să fie prea bine cunoscută publicului român, implicarea Bisericii în Primul Război Mondial se constituite într-o inspirată și folositoare pagină de istorie pe care o recuperăm cu toții în 2018, în anul Centenarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *