PROTEJAREA PROPRIETĂŢII PRIVATE ŞI PUBLICE – TEMA ABORDATĂ DE POLIŢIŞTII BRĂILENI ÎN ÎNTÂLNIRILE CU CETĂŢENII DIN MEDIUL RURAL

 Săptămâna aceasta, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au adresat din nou cu recomandări preventive cetăţenilor din mediul rural.

Pe lângă informaţiile şi sfaturile pentru prevenirea furturilor din locuinţe, curţi şi anexe gospodăreşti, promovate în cadrul Campaniei „Paza bună…fereşte casa de hoţi!”, demersurile poliţiştilor au vizat şi prevenirea tâlhăriilor, a furturilor din societăţi comerciale, dar şi a furturilor şi distrugerilor în dauna patrimoniului cultural naţional.

Pentru început, poliţiştii de prevenire şi cei de la posturile de poliţie comunală s-au întâlnit cu cetăţenii din localităţile Tufeşti, Victoria şi Mihai Bravu, cărora le-au oferit pliante şi flyere cu recomandări preventive şi le-au prezentat împrejurările şi atitudinile care favorizează săvârşirea infracţiunilor contra patrimoniului, modul în care acţionează de obicei infractorii şi importanţa luării unor măsuri elementare de protecţie a bunurilor personale.

????????????????

De asemenea, au fost expuse afişe la sediile instituţiilor publice, precum şi în magazinele săteşti şi cafe-baruri.

Începutul sezonului cald corespunde cu debutul activităţilor agricole în mediul rural, iar  timpul petrecut de omul gospodar pe câmp înseamnă pentru cei certaţi cu legea o locuinţă uşor de spart. Pentru a preveni furturile din locuinţe, curţi şi anexe gospodăreşti, cetăţenii au fost sfătuiţi, printre altele, să nu ţină acasă sume mari de bani, să nu permită accesul în curte persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat de acestea, să fie discreţi în privinţa bunurilor pe care le deţin, să ţină poarta încuiată, chiar şi atunci când sunt acasă şi să înlocuiască rapid încuietorile defecte sau ale căror chei le-au pierdut.

În ceea ce priveşte infracţiunile de tâlhărie, recomandările preventive au vizat îndeosebi vârstnicii şi copiii, categorii de populaţie mai vulnerabile în faţa acestui tip de infracţiuni. Aceştia au fost sfătuiţi să fie discreţi în privinţa bunurilor de valoare pe care le deţin, să fie circumspecţi în privinţa persoanelor necunoscute care îi abordează sub diferite pretexte şi încercă să îi convingă să le permită accesul în locuinţă, iar în cazul unei agresiuni, să renunţe la bunurile vizate de infractori, dacă integritatea corporală sau viaţa le sunt puse în pericol.

????????????????

Informaţii şi recomandări au primit şi administratorii şi angajaţii societăţilor comerciale din localităţile menţionate, pe care poliţiştii i-au învăţat cum să îşi securizeze spaţiile comerciale şi cum să-şi procedeze locul de muncă sau afacerea de furturile de pe rafturi, produse în timpul programului de funcţionare a magazinelor sau pe timpul nopţii.

Nu în ultimul rând, activităţile preventive au vizat şi protejarea patrimoniului cultural naţional. În acest scop, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii s-au întâlnit cu elevii Şcolii Gimnaziale Baldovineşti, într-un demers ce s-a înscris în Proiectul „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”, derulat de Poliţia Română, în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI.

????????????????

Activitatea s-a constituit într-o călătorie în timp, prin cultura şi istoria poporului român, făcută în scopul familiarizării copiilor cu elementele ce compun patrimoniul cultural naţional şi al conştientizării rolului pe care îl au în conservarea şi protejarea acestuia.

Începutul săptămânii viitoare îi va găsi pe poliţiştii de prevenire în mijlocul elevilor  Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” Brăila, cu care vor discuta despre pericolele din mediul online şi cum se pot feri de acestea.

4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *