De 1 mai, vreme frumoasă de grătar. Cât ne costă amenda?

Iată că vremea va fi frumoasă in minivacanta de 1 mai, asa cum ne spun specialistii ANM. Astfel că in toata perioada de vineri  28 aprilie si pana pana pe 4 mai, la Brăila v-a fi soare cu temperaturi ce nu vor scadea pe timpul zilei sub 24 de grade si vor creste pană la 29 de grade. De 1 mai temperatura zilei va fi de 28 de grade iar noaptea vor fi 13 grade incat brăilenii se vor înghesui iarăşi la un grătar prelungit cu prietenii sub balconul blocului sau la un picnic mic la Dunăre, Insula Mare, Insula Mică, Lacu Sărat, la „Două Berze” de la la Vărsătura sau la locul amenajat de Primăria Braila de la coada Lacului Sarat. Cu toate astea, e bine de ştiut că nu se mai poate face grătar oriunde. Dacă sunteţi prinşi aprinzând focul în locuri nepermise, sunteţi pasibili de amendă între 100 şi 3.000 de lei, conform Legii Picnicului (Legea nr. 54/2002).

Potrivit reglementarilor in vigoare deja de doi ani, picnicurile trebuie sa se desfasoare doar in locuri special amenajate, aflate in administrare publica sau privata. Administratorii acestor zone dedicate iesirilor in aer liber vor dota zona corespunzator, se vor asigura de curatenia ei si nu vor permite ridicarea constructiilor – altele decat cele temporare, defrisari sau alte interventii asupra naturii.

Atfel, spatiile de picnic vor cuprinde zone speciale pentru aprinderea focului. De asemenea, in acele locuri se vor regasi containere destinate colectarii selective a deseurilor si vor fi marcate corespunzator zonele destinate parcarii autovehiculelor.

Administratorilor zonelor de picnic care nu respecta aceste obligatii pot fi amendati cu pana la 50.000 de lei.

Totodata, potrivit actului normativ, cei care iau parte la picnicuri au obligatia de a arunca gunoaiele selectiv in locuri special amenajate. Daca nu respecta acest lucru, ei risca sa fie sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 200 si 2.000 de lei.

Totodata, focul va fi aprins doar in locurile special amenajate si nu se va lasa nesupravegheat, amenda aplicata pentru nerespectarea acestor obligatii se ridica la 3.000 de lei.

O amenda cuprinsa intre 300 si 3.000 de lei este prevazuta pentru cei care nu pastreaza linistea in locurile destinate picnicurilor, dar si pentru cei care arunca pe jos mucuri de tigara.

De asemenea, nu este permisa folosirea produselor de igiena la o distanta mai mica de 30 de metri fata de cursurile de apa, iar obiectele care au deservit activitatii de picnic nu pot fi spalate in cursurile de apa. In acelasi timp, se prevede ca apa folosita in urma picnicurilor sa fie imprastiata pe sol.

Distrugerea panourilor informative, indicatoarele sau a constructiilor este sanctionata cu o amenda de 500 de lei.

Printre alte obligatii prevazute in Legea nr. 54/2012 se numara si interdictia de a hrani animalele salbatice, precum si obligatia de a respecta bunele moravuri.

Amenzile vor fi aplicate de reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale, precum si de personalul MAI. Acestia vor avea dreptul sa inspecteze zonele in care se desfasoara activitatea de picnic, sa verifice datele cu caracter personal ale persoanelor care desfasoara activitatea de picnic, precum si sa evacueze zona respectiva.

Singurul loc autorizat din Brăila este cel de la coada Lacului Sărat, unde este amenajat si ai voie sa aprinzi carbunii de la gratarul gata amplasat. Asa ca atentie cine va amendează! De preferat este sa treceti Dunărea in insulă, ca acolo nu va amendează nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *