Zile libere „De-ntâi Mai”

28, 29, 30 aprilie si 1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii, sunt patru zile libere date de Guvern. Ziua Internaţională a Muncii, fără uzine, combinate, fabrici, intreprinderi, asociatii, în general fără munca pe care o sărbătorim azi. Cândva pe vremea comunismului era şi 2 Mai, Ziua Internaţională a Tineretului, zi liberă, dar în democraţie nu se mai ştie de tineret că toti îs plecaţi peste hotare la muncă. Dar avem numai libere la tot pasul. Urmează încă o repriză de patru săptămâni de muncă şi vin Rusaliile, cică se zice că-s două zile libere dar una pică duminică şi râmane oficiala… ziua de luni, 28 mai. Mai muncim încă trei zile şi urmează ziua de vineri, 1 iunie, care este zi libera pentru Ziua Copilului. Urmează 2 şi 3 iunie care pică sâmbătă şi duminică. După care până pe 15 august, de Sf. Maria, industria şi agricultura, comerţul dar şi “politicul”, se vor pune pe treabă odihniţi după atâtea zile libere şi pib-ul va creşte precum pâinea în cuptor.

Patru zile libere în care unii brăileni obişnuiesc să iasă din casă la un grătar şi să petreacă, alături de rude şi prieteni, la iarbă verde. Unii dintre locuitorii Brăilei aleg o ieşire la picnic în pădurea de la Lacu Sărat, dar nu mai este paduricea de la coada Lacului Sarat deoarece nu avem avize şi autorizaţii şi se optează spre indicaţiile Prefecturii Brăila, în Tabara din Lacu Sărat, cică acolo au toate condiţiile. Alţii optează pentru o “reîntâlnire cu rudele” în faţa porţii din cartier, fiecare selectând cu “laicuri şi distribuiri” pe F.B-u, frigarea şi gratarul după bunul plac. Toate locurile de “agrement” din Brăila, dar şi din împrejurimi, malurile Dunării sau bălţile Brăilei sunt gata “pregătite, amenajate” şi îşi aşteaptă turiştii. Fluxul mare de vizitatori ce se prefigurează va coincide practic, cu deschiderea sezonului estival de pe plaja de vis-à-vis de Palatul Administrativ, de la Dunăre, moment în care şi unii angajaţii din privat sau multinaţional îşi iau zile libere pentru a petrece această scurtă minivacanţă de primăvară. De asemenea, nici autorităţile locale nu stau degeaba şi fac pregătiri intense pentru că, în aceste zile, se aşteaptă ca numărul turiştilor să fie mai mare în comparaţie cu anul precedent. Toate oficialităţile locale, dar şi cele neoficiale, de aproape o lună de zile au început pregătirile pentru campania de primăvară, vopsind băncile din fata Primăriei, plantând pomi, “cârpind” asfaltul de pe strazile brăilei aşa, de ochii lumii care ar bate urât “la ochiul turistului musafir”.

Si ca întâmpinarea vizitatorilor să se facă aşa cum se cuvine, s-a pus totul pe hârtie, pentru ca data viitoare, să nu se omită ceva. Nu vor lipsi nici specialele manifestări sportive, culturale şi de “caterink” din tot judeţul. Esplanada şi faleza vor fi pline de turiste si turişti, “vipe” şi “vipy” etalându-şi nurii peste tot, prin toate cotloanele sectoriale, ca de… se aşteaptă temperaturi de peste 30 de grade la umbră. Movila Miresii va fi invadată de miri, care mai de care în căutarea fecioarei ce a construit movila, unde, după găsirea fericirii se vor retrage la Însurăţei, pentru o “acuplare” în taină de seară. Nici staţiunea Câineni nu a fost uitată de organizatori. Toţi câinii maidanezi din oraş vor fi adunaţi, urcaţi în microbuze speciale, dotate cu tot dichisul şi, timp de patru zile îşi vor petrece sărbătorile muncii internaţionale într-o staţiune uitată, de multă vreme. Numai acum, în aceste zile odată cu deschiderea “sezonului estival” se vor deschide şi hrubele Brăilei, Castelul de apă din Grădina Mare, Casele memoriale “Terente” şi “Ana Aslan” iar ca turistul venit pe plaiurile brăilene să nu plece aşa cu buza umflată, urmează “bomboana pe tort” plimbarea pe Dunăre cu Nava prezidenţială Mureşul, ca stă pe faleză ca la expoziţie de fo’ 40 de ani şi nu o foloseşte mai nimeni, păpand banii nostrii, bani frumusei pentru frumuseţea lui, a vaporului. Plimbarile la Galaţi şi retur sau în balţile Brăilei, se va face cu vaporul, vaporaşul sau barcuţa pentru “Nicu şi Lenuţa”. Ce-o să fie! Ce-o să fie! Numai o minunăţie! Vor veni vizitatorii, vor veni investitorii, vor veni excursioniştii, vor veni extratereştrii. Ce de lume, ce de vise. Toate sunt şi sunt promise. Iar de-această veselie, vom avea parte o mie. Poate-n ţara dumnealor… la Paştele Cailor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *