Ieşiţi la iarbă verde de 1 Mai? Atenţie la căpuşe!

Odată cu venirea minivacanţei şi încălzirea vremii, multă lume iese la iarbă verde. Înainte de a profita de vremea frumoasă şi de timpul petrecut în aer liber, trebuie să ştiţi să vă protejaţi de căpuşele care trăiesc prin iarbă, chiar şi în zonele păduroase.

În plin sezon al acestor insecte, medicii vă sfătuiesc să respectaţi o serie de reguli pentru a evita muşcăturile. Totuşi, în cazul în care aţi observat o căpuşă înfiptă în piele, este important să nu încercaţi să o smulgeţi, ci să mergeţi la un cabinet medical unde insecta poate fi extrasă în condiţii de siguranţă.

Cel mai adesea, oamenii sunt muşcaţi de căpuşe atunci când se plimbă prin parc sau se află la iarbă verde. Astfel, dacă vă hotărâţi să petreceţi o duminică în aer liber, nu vă aşezaţi direct pe iarbă. Preferabil, dacă afară nu este foarte cald, purtaţi haine cu mâneci lungi şi deschise la culoare, pentru a observa mai uşor eventualele căpuşe. Încercaţi să băgaţi pantalonii în şosete pentru a împiedica pătrunderea căpuşelor pe sub haine. De asemenea, purtaţi încălţăminte adecvată şi nu papuci. Folosiţi spray-uri protectoare, ce se aplică pe piele, împotriva insectelor. Astfel de produse se găsesc în farmacii.
Muşcătura de căpuşă este periculoasă deoarece aceasta poate transmite la om boli periculoase, precum meningoencefalita sau boala Lyme. Microbii responsabili de apariţia acestor afecţiuni se găsesc în saliva unora dintre căpuşe. Atunci când vedeţi că aţi fost muşcat şi încercaţi să smulgeţi insecta, capul acesteia se poate desprinde de restul corpului şi rămâne înfipt în piele. În acel moment, de regulă, toxinele şi microbii care se află în salivă pot ajunge în sângele persoanei muşcate, ducând la îmbolnăvire. Astfel, după ce aţi ieşit în aer liber, trebuie să vă examinaţi pielea pentru a depista din timp eventualele căpuşe, mai ales că muşcătura lor nu este dureroasă.
Un alt sfat util este să evitaţi ieşitul la iarbă verde pe păşuni sau în locuri neamenajate în acest sens.

De obicei, înţepăturile de căpuşe nu sunt dureroase, dar sunt foarte periculoase. Specialiştii ne recomandă să cerem ajutorul medicilor şi nici într-un caz să încercăm să scoatem singuri căpuşele de sub piele.

Boli transmise de căpuşă

Babesioza este o boală provocată de un parazit ce infectează şi distruge eritrocitele (celulele roşii ale sângelui). Se transmite prin intermediul căpuşelor, care se infectează la rândul lor cu parazitul ce produce boala.

Ca şi simptome, cel mai des se întâlnesc cele tipice unei răceli (febră, dureri musculare, senzaţie de oboseală continuă). Nu există vaccin împotriva acestei boli, dar se tratează cu antibiotice.

Boala Lyme (numită şi borelioza Lyme) este cauzată de o bacterie şi este transmisă prin muşcătura de căpuşă. Căpuşele se infectează hrănindu-se cu insecte ce au sângele infectat de bacterie. Boala Lyme se întâlneşte cel mai des în Europa, în America de Nord şi Asia.

Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală şi o erupţie caracteristică la nivelul pielii. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muşcăturii. Erupţia apare în decurs de 3-30 de zile de la muşcătură. O particularitate a erupţiei este aceea că se răspândeşte în câteva zile.

Nu există vaccin nici pentru această boală, dar se poate trata, ca şi babesioza, cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat pe parcursul a câteva săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *