„Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”- Împreună pentru siguranţa comunităţii

Împreună pentru siguranţa comunităţii-

Activităţile preventive desfăşurate de poliţiştii brăileni în cadrul evenimentului naţional „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”- ediţia I din anul 2018 au continuat şi astăzi.

Această zi a fost dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului şi violenţei în familie. Activitatea s-a înscris în Programele judeţene de prevenire a violenţei în familie, respectiv a a infracţiunilor contra patrimoniului, şi a fost desfăşurată de poliţiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi cei ai Biroului Proximitate.

Cu această ocazie s-a urmărit creşterea gradului de informare a cetăţenilor  cu privire la modalităţile de gestionare şi prevenire a violenţei intrafamiliale.

Informaţii şi recomandări transmise în cadrul activităţii:

–        formele violenţei domestice;

–        aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere victima în timpul unei agresiuni, pentru a-şi proteja integritatea corporală şi chiar viaţa;

–        serviciile de care poate beneficia şi instituţiile la care poate apela pentru a obţine ajutor;

–        măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a evita noi episoade de violenţă;

–        posibilitatea solicitării unui ordin de protecţie împotriva agresorului;

–        numerele telefon la care pot fi sesizate situaţiile de violenţă intrafamilială.

De asemenea, printre obiectivele urmărite de poliţişti s-a numărat şi informarea angajaţilor societăţilor comerciale de pe raza judeţului Brăila cu privire la factorii specifici de risc care favorizează furturile din societăţi comerciale, modurile de operare predilecte în producerea acestor infracţiuni, bunurile vizate de către infractori.

 

Recomandările poliţiştilor pentru angajaţi / vânzători:

 

  • Fiţi atenţi la persoanele care intră în grup în magazin; s-ar putea ca, în timp ce una dintre ele vă distrage atenţia solicitându-vă informaţii despre un produs, celelalte să sustragă diferite mărfuri;
  • Manifestaţi vigilenţă atunci când vi se solicită produse de pe rafturile mai greu accesibile ale magazinului; în momentul în care sunteţi cu spatele, hoţul va profita de neatenţia dumneavoastră şi va sustrage bunuri din magazin;
  • Nu părăsiţi magazinul, chiar pentru perioade scurte de timp, fără să vă asiguraţi că aţi încuiat uşa şi aţi securizat celelalte căi de acces;
  • Nu ţineţi banii din încasări la vedere;
  • Nu lăsaţi, pe timpul nopţii, bunurile de mare valoare, în vitrine;
  • Pe timpul nopţii, nu permiteţi pentru niciun motiv, accesul persoanelor necunoscute în incinta spaţiului comercial; folosiţi, pentru a le servi, doar fereastra amenajată în acest scop.

În acest scop, au fost purtate discuţii cu aproximativ 900 de persoane şi au fost distribuite 1000 de flyere cu informaţii şi recomandări preventive.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *