„Cantecul de dragoste…” la umbrela

Aflat la a XII-a editie, Festivalul International de Folclor „Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii” ce se desfasoara pe scena de pe faleza Dunarii de la Braila, incepe maine 24 iulie 2018, la ora 20.00. Timp de trei zile organizatorii, Consiliul Judetean Braila, Primaria Municipiului Braila si Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale isi doresc ca si in acest an brailenii sa se bucure de muzica populara traditionala din zonele riverane Dunarii. Din cei 29 de concurenti, 22 din Romania si 7 din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia si Ucraina unul dintre ei va fi castigatorul marelui premiu in valoare de 5.000 de euro si a trofeului editiei a XII-a. Ca in fiecare an concurentii au fost acompaniati de orchestra Lautarii din Chisinau, avandu-l la pupitru dirijoral pe maestrul Nicolae Botgros. Invitatii din acest an sunt: in ziua de marti 24 iulie vor canta laureatele editiei de anul trecut al festivalului Trio Bereghinya si Constantin Lataretu, miercuri, 25 iulie, v-a canta Margareta Clipa si joi 26 iulie, vor sustine recitaluri Marius Ciprian Pop, de la Cluj si Veta Biris. In toate cele trei zile de pe esplanada Dunarii, concursul si recitalurile artistilor incepe la ora 20.00 si se v-a transmite pe postul de televiziune „Etno Tv”.

Si chiar daca in viziunea directorului Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Braila, Maria Puscaciu, „Cronica de Braila”, nu este trecuta in categoria parteneri media, iata ca in ciuda unora promovam aceasta manifestare, dealtfel ca si alte evenimente desfasurate in Braila.

Si totusi „Cronica de Braila”, inca de vineri, 20 iulie, a publicat articolul „Saptamana viitoare ploua, la Braila” iata ca specialistii administratiei Nationale de Meteorologie, astazi, 23 iulie, de dimineata a emis cod galben pentru Braila si alte 31 de judete de vreme rea cu ploi si furtuni pentru ziua de marti 24 iulie, pana la ora 23.00. Intrebarea este: daca ploua, se mai tine pe scena de pe esplanada Dunarii Festivalul de Folclor?

„Eu stiu ca nu o sa ploua! Voi ce stiti? Si totusi daca ploua eu nu am cum sa mut festivalul in alta parte! Tehnic eu nu am cum! Ati vazut cata aparatura avem montata la scena… boxe, ecrane, lumini si decor este imposibil sa mut festivalul. Pentru montajul aparaturii imi trebuie o jumatate de zi. Nu ni s-a intamplat niciodata in cei 12 ani sa ploua. Sa speram ca avertizarile meteorologilor nu se va adeveri si ne vom desfasura festivalul asa cum ne-am dorit. Si totusi daca ploua avem protectie pentru orchestra, concurenti, solisti, juriu… spectatorii sa vina cu umbrelele! Daca vor sa vada spectacolul sa vina cu umbrela”, a declarat Maria Puscaciu, directorul Centrului pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila.

Chiar ca ii dam dreptate! Unde sa mute festivalul daca municipiul Braila nu are sala de spectacole propice unui concurs international de interpretare muzicala. Singura sala in care se mai desfasurau manifestari de gen, era la Casa Tineretului, dar dupa cum se stie, nu are autorizatie de functionare din partea ISU „Dunarea”. La Sala Polivalenta din Monument, nu se poate deoarece aceea sala este construita pentru intreceri sportive si nu pentru spectacole. A mai ramas Teatrul „Maria Filotti”, care este prea mic ca scena, pentru orchestra Lautarii dar si ca locuri pentru spectatori. Asa ca tot pe esplanada Dunarii se va desfasura festivalul intenational.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *