Vine seceta pedologică în Muntenia. Deocamdată este bine

Ministerul Mediului si Administratia Natională de Meteorologie a emis un Buletin Agrometeorologic pentru perioada 10 – 16 August 2018.

Astfel că astăzi, 09 August 2018, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Izolat în nordul și sud-vestul Dobrogei, sud-estul Moldovei, nord-estul Munteniei, se înregistrează deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică).

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme ușor mai caldă decât în mod normal, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 17…29°C, mai ridicată cu 1…5°C în raport cu mediile climatologice, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 26…35°C, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între 7…22°C, în aproape toate regiunile. Sunt posibile ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Izolat în nordul și sud-vestul Dobrogei, sud-estul Moldovei, nord-estul Munteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică). Starea de vegetaţie a culturilor agricole În general, procesele fiziologice ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie ale culturilor prăşitoare vor fi stânjenite. Floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate în ceară (60-100%) şi deplină (30-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva înflorirea și mătăsirea (100%), continuându-se totodată maturitatea în lapte, ceară şi deplină (10-100%).

Sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroşarea axei hipocotile, precum şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va înregistra dezvoltarea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor și maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării. În toate plantaţiile, la seminţoase vor predomina creşterea rodului şi acumularea zaharurilor în fructe, iar la sâmburoase se va continua recoltarea. La viţa de vie se vor semnala creşterea şi acumularea zaharurilor, în cea mai mare parte a regiunilor viticole, iar la soiurile timpurii, maturarea boabelor. Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, combaterea bolilor şi dăunătorilor).

Recomandari de specialitate;

• Lucrări de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon;

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă, pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

• Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, fertilizări, etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *