„Trăiască nunu mare… trăiască si mireasa”

Că nu avem in Brăila… Multe nu avem! De ani buni pe Bulevardul Dorobantilor, circulă autobuze pe linia de tramvai, asta o stim si ne-am lămurit! Că la Casa Tineretului, singura sală de spectacole din municipiu, nu se pot da spectacole din cauza unei “amărate” de autorizatii de la pompieri! Asta o stim. Anul trecut edilul sef se lăuda cu defrisarea locurilor cu iarbă si bălării din jurul blocurilor pentru a face parcări, asta ne-am lămurit după numărul de autoturisme parcate in tot orasul la rigola soselei. Ce nu mai avem!… Dar despre toate aceste subiecte pe altă dată.

Ce nu mai avem? O Casă a Căsătoriilor. Asa cum era ce-a de pe strada Unirii cu iesire pe Bulevardul Cuza zicem noi ca era bună. Că era prea mică si inghesuită ca spatiu, că nu era prea mult aer conditionat, că nu se putea invarti mireasa că avea rochia prea infoiată sau martorii nu puteau semna la paragraful martori că era prea mare inghesuiala, abia acum vedem utilitatea clădirii vechi a fostului sediu. Dupa ce a fost cladirea retrocedata, toate oficierile in afara de cele cu taxa din Gradina Mare sau cele din natura sunt facute in biroul cu numarul 16 de la parterul Palatului Administrativ.

In fiecare zi de vineri, sambătă sau duminică, tinerii insurătei cu nasi sau fără nasi, singuri sau cu rude si invitati, alaiul urcă scările “prin dos” si ies cu certificatul de căsătorie prin fata intrării de la Primărie, coborand scările pe sub podul de flori, confetii si nelipsitul “Multi ani traiască” cantat de invitati. Si cum cantecul trebuie sa aibă si orchestră, ce poate fi mai la indemană decat un acordeon sau două, care le dă tonul petrecăretilor la vesnicul cantec “Multi ani traiască”conform textului. Alaiul de nuntă sau doar singurii proaspeti insurătei, sunt asteptati cu nerabdare de doi muzicanti să nu le spunem lăutari, doi instrumentisti să nu le spunem… etnia, acesti doi menestreli nelipsiti de la toate căsătoriile de pe vremea fostului primar Constantin Sever Cibu, cam de prin anii 2004, cantă… cantă chiar dacă nu te-au intrebat dacă vrei sau nu vrei zgomot. Avand o vechime atat de mare fie ploaie, zăpadă sau arsită ei sunt amplasati strategic in fata scării sub privirile curioase si amuzante ale politistilor locali. Cei doi lăutari brăileni cu repertoriu adecvat cantă pană, cand fotograful isi face treaba pozand sărutul mirilor, aranjatul florilor deasupra capetelor, anuntarea zambetului de poza finală.

După ce alaiul s-a coborat de pe scări, urmeaza fotografiile de la fantanile din Piata Civică sau Fantana cinetică. In acest timp muzicantii cersesc bani, pentru prestatia sonoră. Ca este buna sau rea, trebuie platit acordeonul. Daca nu vrei sa ii dai nici o „letcaie” incep “textile de prost gust” cu nasu sau ginerică, obligandu-te sa ii plătesti facandu-te de ras fată de rude. Cam la vreo 50 de metri de scara unde coboară alaiul de nuntă, stă parcat un microbuz cu insemnele Politiei Locale, iar inăuntru stau trei angajati ai politiei locale care vizionează si vegheaza spectacolele lăutarilor. Intrebati de ce nu ia măsuri de indepărtarea „menestrelilor” de acolo, răspunsul a venit promt; „Noi nu ne ocupam de lăutari! Treaba noastră este să alungăm tigăncile cu fuste, care vin prin zonă si cersesc. Nu vrei să-ti trimit o tigancă acasă?”.

Ce să mai spun! Dar in general pentru unii nu contează că printre petrecăreti, printre miri sau mirese… sunt oameni din alte judete sau din alte tări, care-si fac o părere despre frumosul „Oras de la Dunăre”. Nu se vede circul făcut de cei doi „măscarici” care de ani buni sunt acolo si toata lumea este oarbă. Nu se vede, nu se aude sau nu contează că la geamul biroului primarului, in fiecare vineri răsună „trăiască nunu mare… traiască si mireasa”, oare domnul edil sef acceptă repertoriul ca pe „Plugusorul de Crăciun?”.

menestrel 2018

Am cerut un punct de vedere conducerii Politiei Locale Brăila, despre cazul in sine. Răspunsul a venit promt:

“In cazul acordionistilor, cei care sunt lăsati să cante, sunt tocmiti de către nuntasi si isi asteaptă randul, in functie de cum au fost tocmiti, iar cei despre care sunt reclamatii că deranjează – sunt indepărtati.”, acesta este răspunsul institutiei Politiei Locale Brăila.

Ce să mai spunem? Stati si meditati la răspunsul primit. Domnule director executiv Tanase, acesti muzicanti nu asteaptă nici un rand, niciodată nu i-au arvunit nimeni dinainte! Ei sunt aceiasi „menestreli” de pe vremea răposatului primar Sever Cibu! Ca drept dovadă, iată o poză de anul trecut! Tot ei sunt si tot doi. Sunt alti acordeonisti? Nu cred, că prea seamană! Doar hainele ii diferentiază. Sezonul… Iarnă-Vară.

MENESTRELI

Nu mai este la moda la noi la oras să mai vină alaiul de nuntă cu acordionistul dupa ei, deoarece nu prea se mai joacă Hora Miresei, la scara blocului. Intrebare, intrebătoare domnule director executiv. Ce se intamplă oare daca se incinge o horă in fata Primăriei? Cu sigurantă agentii politiei locale sună la 112 si anuntă evenimentul. Ca de… strică linistea publică chiar in buricul brăilei!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *