Brăila nu mai are nici un caz de suspiciune a Pestei Porcine Africane

Pesta porcină africană a fost confirmată, sâmbătă, la cea mai mare fermă de porci din România şi a doua ca mărime din Europa, complexul din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, care adăposteşte aproape 140.000 de porci si sunt azi eutanasiate.

Rezultatele analizelor făcute în Capitală au venit sâmbătă şi au confirmat contaminarea cu virusul pestei porcine africane la ferma din Gropeni, judeţul Brăila. Astfel, toţi porcii din fermă, aproximativ 140.000 de animale, vor fi eutanasiaţi, iar operaţiunea va începe luni, fiind necesare pregătiri din cauza numărului foarte mare de animale care vor fi sacrificate.

Confirmarea de la Gropeni apare la scurt timp după ce virusul a fost confirmat la un alt complex din judeţul Brăila, unde erau 35.000 de porci.

Autorităţile spun că pesta porcină a pătruns în marile ferme prin intermediul apei infestate de porcii morţi aruncaţi în Dunăre.

„In acest moment nu mai avem nici un caz de suspiciune a pestei porcine africane in judetul Braila.
Asa cum am declarat si in conferinta de presa de astazi, am emis ordinele de aprobare a planurilor de masuri la confirmare a focarului de pestă porcină africană pentru exploataţia comercială S.C. TEBU CONSULT INVEST S.R.L., inclusiv ordinul de convocare a comisiei de evaluare a despagubirilor. In ceea ce priveste aplicarea acestor masuri pentru efectivul de aproximativ 140.000 capete porcine, incepand de astazi, se vor desfasura activitatile de pregatire si de eutanasiere, cu respectarea normelor impuse de legislaţia in vigoare. De asemenea in ferma din Tichilesti cu un efectiv de aproximativ 35.000 de capete porcine, activitatea de eutanasiere este in desfasurare”, a decalarat prefectul brailei, George Adrian Paladi.

Si totusi pentru a se apăra de virus, unii primari distribuie gratuit dezinfectant pentru fiecare gospodărie care cresc si ingrijesc porci. Astfel că primarul comunei Unirea din judetul Brăila, domnul Ungureanu Dumitru, face apel la populatie si prin intermediul Facebook-ului:

„ANUNT DE INTERES PUBLIC !!!!

Incepand de maine, 28.08.2018, Primaria Comunei Unirea, prin grija compartimentului Situatii de Urgenta, va pune la dispozitia locuitorilor satului Unirea dezinfectant necesar pentru combaterea preventiva a extinderii focarelor de pesta porcina africana.
Astfel, va incepe actiunea de furnizare de solutie dezinfectanta, cu titlu gratuit, la fiecare gospodarie in parte unde se regaseste un efectiv de porcine. Persoanele care nu vor fi gasite acasa sunt rugate sa vina la sediul Primariei sau sa gasesasca pe teren echipa care va conduce actiunea. Va multumim pentru intelegere!”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *