In Romania nu exista specialisti si facultati care sa pregateasca specialisti in pesta porcina africana

Pozitia Colegiului Medicilor Veterinari din Romania legata de declaratia „in Romania nu exista specialisti si facultati care sa pregateasca specialisti in pesta porcina africana”.

„Nu exista in nicio tara din lume medici veterinari specialisti in pesta porcina africana, cum nu exista niciun medic veterinar specialist intr-o anumita boala. Medicii veterinari sunt absolventi care au competente dobandite in urma studiilor pentru examinarea animalelor, pentru diagnosticarea unei boli pe baza semnelor clinice, a leziunilor anatomopatologice, a rezultatelor examenelor specifice de laborator. Totodata, medicii veterinari au competente dobandite pentru prevenirea, controlul si combaterea bolilor, inclusiv pentru pesta porcina africana. Profesia de medic veterinar este una dintre cele sapte profesii reglementate sectorial la nivel european, lista disciplinelor minime obligatorii pe durata studiilor si competentele dobandite de catre absolventi fiind identice in toate tarile membre ale Uniunii Europene. Suspiciunea de pesta porcina africana in Romdnia s-a bazat pe semnele clinice identificate de catre medicii veterinari de libera practica la animalele bolnave sau pe baza leziunilor din rinichi, identificate de catre medicul veterinar oficial din abator si confirmate de catre medicii veterinari oficiali din laboratoare. In toate cele trei situalii medicii veterinari romani au dovedit ca detin cunostinlele necesare si solide pentru a suspiciona si diagnostica pesta porcina africana si pentru acest lucru Colegiul Medicilor Veterinari ii felicita.

Acest lucru se datoreaza pregatirii adecvate pe durata studiiior universitare cat si pregatirii profesionale continue dupa absolvire. Dupa diagnosticarea pestei porcine africane trebuie aplicate si respectate masurile de combatere, care sunt precizate clar in actele nomative ce au transpus legislatia europeana in legislatia nationala. Existand un plan de contingenta, un manual operational. Hotdr6rea Guvemului nr.830/2016, Ordinul presedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 9912006, care trebuie sa fie aplicate intocmai. Acelasi lucru este valabil pentru orice tara membri a Uniunii Europene. Virusul pestei porcine africane din Romania nu este un „balaur cu sapte capete”, diferit de cel prezent in restul tariior europene in care boala este prezenta. Prin urmare. afirmatia ca „in Romania nu exista specialisti si facultati care sa pregateasca specialisti in pesta porcina africana „este una jigntitoare, care pune la indoiala competenta medicilor veterinari romani si a calitatii ivatamantului universitar medical veterinar din Romania, drept pentru care solicitam sa fie cerute scuze public intregului corp profesional medical veterinar din Romania, Medicii veterinari straini, invitati (din Italia. Lituania. Danemarca si Spania) in Romania de catre autoritatile romane, sunt medici veterinari care au avut experienta in combaterea pestei porcine africane ca urrnare a evolutiei bolii in tarile lor. Acesti medici veterinari au recomandat aceleasi masuri care sunt mentionate in prevederile legislative din Romania. Toti acesti medici veterinari au recomandat sa se respecte legislatia europeana specificand pentru pesta porcina africana si strategia UE privind aceasta boala. Romania are medici veterinari profesionisti, capabili sa gestioneze corect pesta porcina africana in condifiile in care sunt lasati sa-si exercite corect profesia, iar promovarea in functiile de conducere sa fie realizata exclusiv pe criterii de competente profesionale”, se specifica in comunicatul CMVR, semnat de preşedintele acestuia, conf. univ. dr. Viorel Andronie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *