Iarăşi vine toamna!

Vine sau a venit toamna? Zilele sunt călduroase ca-n mijlocul verii dar… nopţile şi dimineţile sunt reci! Pe ici pe colo frunzele copacilor încep sa se usuce, iar seara răcoroasă parcă se lasă mai repede ca altădată. Septembrie sau Răpciune, în tradiţia noastră populară. În popor, răpciunele reprezenta culesul viei. În această lună, cei care au cultivat pământul, îşi culeg roadele muncii. Denumirea de Septembrie vine de la latinescul septem – şapte, pentru că, conform calendarului roman, era a şaptea lună din an.

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pășim în toamna astronomică. Anul acesta oficial şi cu acte in regulă, vine echinocţiul de toamnă pe data de 23 septembrie, la ora 04.54.

Pană atunci sezonul estival încă nu s-a încheiat! Dar parcă totul în jur este trist, mohorât, pesemene că vara a luat cu ea şi strălucirea soarelui în asfinţit. Toamna ne aduce roadele coapte ale câmpului şi ne ia trilul de păsări, făcând loc culorilor ruginii specifice anotimpului. Este vremea unui apus de timp care trece atât de repede şi inexplicabil, spre a renaşte, pentru a nu ştiu câta oară, primăvara. Lăsăm în urmă spre amintire, canicula, ploile de vară din luna iunie, vacanţa de la ţară sau de la mare. Lăsăm în urmă examenele vieţii, sfârşitul sau începutul unei zile noi.

A mai trecut un anotimp plin de peripeţii, cu amintiri plăcute sau neplăcute, cu realizări sau neîmpliniri, îndreptându-ne cu paşi repezi spreun nou sezon rece. Au mai trecut trei luni din viaţă, fără să ştim, iar “mâine” ne vom pregăti bradul de Crăciun. Mereu trebuie să existe un început şi un sfârşit pentru fiecare. Orice om se naşte, iubeşte şi moare. Dumnezeu a trimis dragostea ca o linişte ce pare să se reverse din cer, în nopţile înstelate şi reci. Copaci fără frunze, frig, ploaie mocănească, ceaţă, brumă, umbrelă… simptome de anotimp melancolic. Este sezonul mustului, al murăturilor, al nunţilor şi al începerii unui nou anotimp.

Şi totuşi, prietenoasa, toamnă vine! Nu ştim daca va fi lungă, nu ştim cât va ploua sau dacă zăpada va veni mai devreme sau mai târziu, dar totuşi, neinvitată, ea asteptă nerăbdătoare la „orizont”. V-a veni si v-a trece repede ca o boare deoarece iarna o prinde nepregătită şi o alungă mult prea repede de la noi. Şi atunci o să ne pară rău că s-a dus şi o să ne lase pradă îngheţului iernii. Dar nu-i nimic, o să vină iar şi iar şi atunci, ca şi acum, o să spunem privind frunzele ce acoperă pământul şi belşugul nuanţelor de galben şi cărămiziu a naturii: “A venit toamna!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *