„Castelul de apă” din Brăila intră în linie dreaptă de reabilitare

Astăzi, 10 octombrie 2018, in biroul primarului municipiului Brăila, a fost semnat Contractul de finantare pentru CASTELUL DE APA DIN GRADINA PUBLICA.

De-a lungul timpului, Castelul de Apă din Brăila a îmbrăcat mai multe funcțiuni. Nu mulți sunt aceia care cunosc faptul că acest obiectiv turistic a fost primul restaurant și bar rotator din țară. În prezent, Castelul de Apă din Brăila se află în proprietatea și grija primăriei orașului Brăila. După lungi negocieri, Castelul de Apă din Brăila va fi reabilitat din folosirea unor fonduri europene. Iata cateva date tehnice:

Valoarea totala a investitiei este de 21.301.797,40 lei (aprox. 4.600.000 euro):
– Valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR (85%): 15.262.564,87 lei;
– Valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional(13%): 2.334.274,63 lei;
– Valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului (2%): 359.119,17 lei;
– Valoarea neeligibilă (echipamente /dotări): 3.345.839,07 lei
Durata contractului de finanţare este de 48 de luni de la momentul semnării acestuia.
Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, vine în întâmpinarea nevoilor municipalităţii, acoperind în proporţie de 98% costurile eligibile de renovare şi dotare a obiectivului de patrimoniu.

primar
„Castelul de Apă prin propunerea noilor funcţiuni, poate fi valorificat şi promovat în aşa fel încât să devină un punct de reper pentru turismul brăilean. Turismul cultural este sectorul economic care foloseşte în cel mai înalt grad potenţialul patrimoniului cultural, devenind la rândul său un suport pentru toate activităţile economice conexe, respectiv serviciile de cazare, transport, şi alimentaţie publică, producţia şi distribuţia publicitară, artizanatul şi meşteşugurile tradiţionale, comerţul, etc. 
Marea provocare şi în acelaşi timp – misiunea proiectului este de fapt redefinirea monumentului ca un sistem cultural-educativ coerent, cu semnificaţie pentru comunitatea locală şi pentru potenţialii vizitatori, ca element de referinţă pentru turişti şi localnici, oferirea unui model de experimentare a spaţiului, naturii şi culturii, cu rol educativ, de integrare socială şi de recreere, cu impact pozitiv asupra atractivităţii locale şi calităţii vieţii comunităţii. 
Nu este de neglijat faptul că în ultima perioadă, elevii brăileni au obţinut rezultate notabile la olimpiadele de astronomie şi astrofizică, prilej de mândrie pentru întreaga comunitate, ceea ce ne determină să impulsionăm acest domeniu de studiu şi cercetare ştiinţifică pentru un număr cât mai mare de elevi ce vor avea posibilitatea să facă observaţii astronomice datorită refuncţionalizării castelului în Observator Astronomic. Este de aşteptat ca astfel de rezultate să fie mai numeroase, dat fiind efectul multiplicator al emulaţiei rezultatelor bune, ele se pot transforma, în timp, într-un brand brăilean pentru studiul alternativ”, a spus Marian Dragomir, primarul brailei. 
Municipiul Brăila intenţionează să realizeze prin implementarea acestui proiect de reabilitare şi restaurare a acestui monument istoric „Castelul de Apă”, ce face parte din patrimoniul cultural/istoric al oraşului, o atracţie pentru întreaga comunitate, înscriindu-se în strategia amplă de transformare a municipiului Brăila într-un centru regional modern şi o destinaţie turistică atractivă.
Lucrările propuse în cadrul proiectului „Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică Brăila” sunt:
• Cercetare arheologică a terenului
• Degrevarea subsolului de toate instalaţiile şi utilajele defecte
• Consolidarea terenului sub Castelul de Apa prin injectare
• Consolidarea stalpilor fisurati in zona subsolului prin camasuire, armaturile montate pentru consolidarea stalpilor, se vor ancora in elementul structural original monumentului, utilizand rasina de inalta rezistenta
• Se vor realiza refuncţionalizarea spaţiilor, în conformitate cu proiectul de arhitectura, masurile de interventie structurale vizand refacerea elementelor de atic, refacerea terasei, a lucrarilor accesorii pentru evacuarea apelor pluviale, refacerea scarilor de acces catre subsol, parter şi etaje
• Consolidarea tubului interior si exterior in zonele investigate cu fisuri dupa decopertarea stratului de finisaj, dezafectarea canalelor de conducte, a mastilor si a altor componente de finisaj (lambriuri) si punerea in evidenta a suprafetei betonului
• Refacerea intregii terase de la cota ± 0,00m cu pante spre exteriorul constructiei, pentru a elimina riscul de stagnare a apelor pluviale
• Restaurarea si remodelarea fatadelor (pereţii, podelele si tavanele vor fi pictate în culori UV, sau vor fi anvelopaţi cu tapet lavabil tridimensional, în funcţie de tema expoziţiei aferentă etajului respectiv)
• Inlocuirea lifturilor existente cu ascensoare noi si moderne şi montarea a două platforme hidraulice ce vor asigura accesul persoanelor cu handicap la nivelul subsolului şi parterului
• Desfacerea acoperisurilor teraselor existente si lasarea lor descoperita pentru a facilita observatiile astronomice
• Refacerea planseului de legatura dintre castelul de apa si cele doua turnulete cu scara de acces la nivelul podestelor de legatura
• Dotarea obiectivului cu o cupola din polyester ranforsat in fibra de sticla, cu fanta, baza cilindrica si usa de intrare
• Realizarea unei amenajari peisagere exterioare
• Reconditionarea caruselului de la etajul 6
• Consolidarea cupolei centrale din beton armat
• Montarea unui observator astronomic in cupola castelului
• Refacerea integrala a instalatiilor de alimentare cu apa, canalizare,sanitare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, ventilare, climatizare, PSI, siguranta la foc, antiefractie, telecomunicatii si alte tipuri de instalatii impuse de destinatia obiectivului de patrimoniu
• Realizarea unei instalatii de utilizare gaze presiune joasa. Noii consumatori (2 cazane murale) vor fi racordati la o noua instalatie de utilizare gaze realizata din teava de OL. Gazele naturale consumate vor fi reglate si masurate de PRM cu utilaje –regulator si contor
Echiparea obiectivului de patrimoniu reabilitat cu dotările necesare conform specificului fiecărui nivel al construcţiei:
Subsol:
– Receptie
– Foayer sala proiectie cinema 7D
– 6 Săli proiectii cinema 7D
– Sala oglinzilor care deformează
– Spatii tehnice (Hol distributie principal, Acces personal, 3 Spaţii depozitare, 2 Holuri distributie, Vestiar, Grup sanitar personal, Vestibul grup sanitar, Grup sanitar barbati, Grup sanitar femei, Camera Centrala tehnica, Camera tablou electric, Statie apa incendiu).
Parter:
– 5 Spaţii expozitionale cu o tematica ce va consta in istoria Castelului de Apa, macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii si reabilitarii in perioada comunista, gradul de deteriorare la inceputul restaurarii. Acest spaţiu va fi dotat cu:
 Replica costumului spatial utilizat in cadrul misiunii Apollo 11
 Panou inf. digital de primire
 Presa moneda suvenir.
– Spaţii tehnice (Acces subsol, Acces principal parter, Acces secundar parter, Casa scarii, Hol distributie, Vestibul, Grup sanitar femei, Grup sanitar barbati, Hol primire, 2 Terase).
Etaj 1:
– Spatiu expozitional cu o tematica în care sunt prezentate planetele Sistemului nostru solar. Pe pardoseala, pereti si tavan vor exista reprezentari realiste ale corpurilor ceresti.
– 2 Terase circulabile
Etaj 2:
– Spatiu expozitional cu o tematică în care este prezentată Galaxia noastră. De asemenea pe pardoseala, pereti si tavan vor exista imagini ale Caii Lactee, nebuloase roiuri. La acest nivel vor exista doua dispozitive holografice, care vor prezenta reprezentari ale misiunilor spatiale.
– Spaţii tehnice(Grup sanitar femei,Grup sanitar barbati)
Etaj 3:
– Spatiu expozitional cu o tematică în care sunt prezentate roiuri si superroiuri de galaxii, dra si Universul in 3D. La acest nivel vor exista doua dispozitive holografice, care vor prezenta reprezentari ale principalelor telescoape spatiale.
Etaj 4:
– Spatiu expozitional în care este prezentat aspectul cerului de iarna, primavara, vara si toamna si vor cuprinde toate constelatiile vizibile din Romania intr-o reprezentare mitologica. Pe plafon vor fi reprezentate principalele constelatii romanesti traditionale. Pentru reprezentarea constelatiilor vor fi folosite LED-uri.
– Inel panoramic;
– Spaţii tehnice (Hol, Spatiu depozitare, Grup sanitar femei, Grup sanitar barbati)
Etaj 5:
– Sala proiectii, care va fi in legatura cu observatorul astronomic din cupola (capacitate de 20 de locuri);
– 2 Terase aferente celor două telescoape mobile
– Spatiul expozitional va fi in legatura cu cele doua terase descoperite, care vor gazdui cate un telescop mobil. Spatiul expozitional va fi dotat cu ecrane cu LED, unde vor putea fi urmarite imagini captate in timp prin cele doua telescoape.
– Birou administrativ, hol.
Etaj 6:
– Punct de observare echipat cu două telescoape mobil.
– Platforma rotativa destinata observarii panoramice a orasului.
– Spatiul expozitional va fi dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate in timp prin Observatorul Astronomic.
 Camera telescop:
– Observator astronomic
 Scara interioră a Castelului de Apă
– spaţiu expoziţional ce va prezenta în imagini o călătorie prin Univers. Expoziţia pictată de pe scara Castelului de apă va fi o introducere pentru următoarele expoziţii care se vor găsi la etajele superioare, pregătind astfel vizitatorul pentru un contact vizual şi profund cu aceste expoziţii.
– Din aceste motive până la etajul 1 vor fi desenate planetele sistemului solar şi alte corpuri cereşti în urmatoarea ordine: Soarele, Mercur, Venus, Pământul, Marte, asteroizi, comete, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.
– Între etajele 1 şi 2 vor fi imagini artistice cu Calea Lactee, dar şi diverse nebuloase şi roiuri stelare.
– Mai departe între etajele 2 şi 3 va trebui pictate imagini cu galaxii diverse, iar prezentarea lor va fi tot artistică.
– Între etajele 3 şi 4 vot fi pictate cele importante constelaţii vizibile din România.
– Între etajul 4 şi ultimul nivel vor fi pictate diferite instrumente optice folosite în astronomie, dar si sateliţi şi misiuni de cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *