Proiecte naționale antidrog implementate și în Brăila în anul școlar 2018-2019

Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila continuă și în anul școlar 2018-2019 implementarea proiectelor naționale de prevenire a consumului de droguri în rândul populației preșcolare și școlare.

Cele 5 proiecte naționale antidrog vizează preșcolarii și școlarii mici, ciclul primar, ciclul gimnazial și ciclul liceal.

„Cum să creştem sănătoşi!“este un proiect ce presupune formarea unor deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară (grădiniţă, grupa mare) şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de tigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor adecvate de rezolvare a conflictelor fără violenţă şi de luare a deciziilor.

„ABC-ul emoţiilor“ este un proiect de formare şi consolidare a abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe: conştientizarea de sine, abilităţile de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului și abilitatea de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă. Proiectul se adresează copiilor din clasele I și a II-a şi se centrează pe 5 teme principale, adaptate nivelului de dezvoltare emoţională a copiilor de vârstă şcolară mică.

”NECENZURAT“ se adresează elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a,  are o componentă pentru elevi şi una pentru părinţi. Componenta pentru elevi constă în parcurgerea a 12 lecţii, săptămânal, coordonate de cadre didactice. Curricula pentru copii vizează: îmbunătăţirea cunoştinţelor legate de factorii de risc şi de protecţie, concomitent cu construirea atitudinilor împotriva consumului; concentrarea asupra abilităţilor, credinţelor şi normelor interpersonale şi asupra informaţiilor realiste despre prevalenţă; dezvoltarea abilităţilor intrapersonale, cum ar fi competenţele de coping, rezolvarea de probleme, luarea deciziilor şi stabilirea obiectivelor. Componenta pentru părinţi include o întâlnire de trei ore, focusată pe: abilităţi generale ale părinţilor de a consolida relaţiile de familie, precum şi de a controla şi soluţiona conflictele; abilităţi privind prevenirea consumului de droguri, care vor creşte nivelul cunoştinţelor părinţilor despre droguri şi îi vor ajuta să comunice copiilor lor minori atitudinile potrivite şi modelele de comportament adecvate cu privire la droguri; abilităţi privind exercitarea rolului de părinţi.

„FRED goes NET“ a fost derulat şi implementat cu succes începând cu anul 2011. Intervenţia constă într-un interviu iniţial şi o activitate de grup de 8 ore (Cursul FRED), adresându-se elevilor care deja au experimentat consumul de droguri, în vederea: reflectării asupra propriului comportament de consum şi asupra situaţiilor care conduc la acest comportament și confruntării consumatorilor „începători” de droguri cu limitele personale.

 

„MESAJUL MEU ANTIDROG“este unul dintre proiectele de succes de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal din toate judeţele ţării şi din Bucureşti şi se desfăşoară anual, încă de la înfiinţarea ANA. Proiectul reprezintă un concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri.

Pentru anul şcolar 2018-2019, tema concursului va fi: „Mesajul meu antidrog”  şi se va desfăşura pe următoarele secţiuni: film scurt metraj, spot, eseu literar, arte vizuale, sport.

Cu toții știm că o educație solidă începe încă de la cele mai fragede vârste. În domeniul prevenirii consumului de droguri este mai important și mai eficient să vorbești despre încredere, stimă de sine, gestionarea emoțiilor, stil de viață sănătos, decât despre droguri în sine. Prin această ofertă educațională ne dorim extinderea și îmbunătățirea procesului de prevenire a consumului de droguri. Acest proces presupune creșterea nivelului de informare și educare atât a elevilor, cât și a cadrelor didactice și a părinților.

Invităm și pe această cale cadrele didactice să se alăture acestor demersuri preventive care au ca obiectiv principal formarea, în rândul elevilor, a unei atitudini corecte și ferme cu privire la fenomenul drogurilor.

Pentru implementarea acestor proiecte se pot adresa Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila direct la adresa din strada Mihai Eminescu, nr. 8-8 A sau la tel./fax: 0239.62.72.55/e-mail: cpeca.braila@ana.gov.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *