Biserica Greacă din Brăila, intră în reabilitare

După multe încercări și zbateri, de la revoluție și pană acum ale edililor municipalității, iată că lucrurile au început să se miște în privința reabilitării bisericii “Buna Vestire”, așa cum o știm noi Biserica Greacă. Iată că minunea s-a împlinit, iar zilele acestea a fost  semnat contractual de finanțare de reabilitare în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

“Biserica Greacă, este un proiect prin Programul Național Regional pe axa de Dezvoltare a Turismului din zona urbană, iar beneficiarul este parohia bisericii “Buna Vestire”. Acest proiect a demarat în această toamnă, cu perioada de implementare de maxim doi ani, după cate știu eu și suntem nerăbdători să se finalizeze pentru că a fost o șansă pentru biserică să o consolidăm și să o salvăm de la degradare. Dacă nu ar fi intrat în finanțare europeană nu ar fi avut posibilitatea să aibă asemena fonduri. Din contribuțiile enoriasilor sau din donațiile catorva agenți economici nu s-ar fi adunat atația bani de reabilitare și consolidare. Valoarea maximă prin bugetul programului este de 5 milioane de euro”, a spus directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională „Sud- Est”, Luminița Mihailov.

candelabre 1

De o valoare inestimabilă fie în domeniul turismului (picturile sau candelabrele de cristal) sau spiritual (izvorul cu apă tămăduitoare de sub altar) sunt doar cateva repere care o fac să fie un ”diamant” al brăilei și un veritabil monument istoric internațional.

“Cu deosebită plăcere aducem la cunoștința publicului interesat semnarea contractului de finanțare nr. 730/17.11.2017 pentru proiectul „Consolidare, restaurare, conservarea și punerea în valoare a Bisericii „Buna Vestire” Brăila”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/1.

În valoare totală de 21.960.010,10 lei, din care 21.438.709,42 lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă și 521.300,68 lei reprezintă contribuția proprie a Parohiei Mixte Româno-Elene „Buna Vestire” Brăila, proiectul are ca obiectiv general conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural reprezentat de Biserica „Buna Vestire” (Greacă) Brăila – monument istoric clasa A de importanță națională”, a spus preotul paroh al bisericii „Buna Vestire”, Filip Dimitrie.

vechi

Construita în perioada 1863 – 1872, Biserica „Buna Vestire”, zisă Greacă, îmbină stilul bizantin cu cel gotic renascentist, reprezentand un adevărat punct de reper pentru centrul istoric al municipiului Brăila. Pictura a fost realizată de Gheorghe Tătărăscu, C. Liochis şi zugravul Belizarie, iar uriaşele candelabre sunt confecţionate din cristal de Murano si Boemia. Catapeteasma, lucrată în foiţă de aur, este opera unor artişti aduşi de la Constantinopol, iar zidăria a fost realizată de meşteri italieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *