Personalități de seamă la Centrul de Detenție Tichilești

Având în vedere importanța de a valorifica, din punct de vedere educativ, orice aspect al vieții cotidiene, în beneficiul persoanelor custodiate, în general, și al minorilor şi  tinerilor, în special, aflați în perioada de formare și dezvoltare a personalității, în acord cu obiectivele Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 389/2015, Serviciul de Reintegrare Socială din Centrul de Detenție susține și derulează implementarea proiectului „De vorbă cu personalitățile”, prin organizarea unor întâlniri cu personalități marcante din zona în care se află unitatea de detenție.

2

Astfel, astăzi 17.10.2018, persoanele internate s-au bucurat de prezența unor  personalități recunoscute în plan local și național, din diverse domenii de activitate, care au pășit dincolo de gratii și le-au dedicat momente prețioase din timpul lor,  împărtășind trăiri și sentimente din experiența acestora.
La ora 10.00, cei aproape cincizeci de tinerii s-au întâlnit cu, până nu demult directorul Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, doamna Veronica Dobrin, cea care a activat 22 de ani pe tărâmul culturii, iar 29 de ani în slujba învățământului, fiind din anul 1997 director executiv al Fundației Darclée. Doamna Veronica Dobrin de-a lungul vremii a dat culoare teatrului brăilean iar, grație managementului său, numele acestuia este cunoscut dincolo de graniță.
Doamna Dobrin a fost însoțită de către unul dintre cei mai iubiți actori ai Brăilei, Florin Chirpac. Stăpân al glumelor, fostul directorul al Teatrului de Păpuși „Cărăbuș”, Florin Chirpac a molipsit de-a lungul vremii cu umorul său sute de oameni. Un om modest, actorul povestește cu căldură și iubire despre teatru, despre actori, despre artă și despre viață.
3
De la ora 11,30, tinerii au avut bucuria de a-l asculta pe Bănel Nicoliță. Fotbalistul a ajuns la 33 de ani și, după ce a făcut carieră la Steaua, AS St. Etienne și FC Nantes, este patron și jucător la CS Făurei. Ca antrenor, Bănel a pornit din liga a patra cu echipa din Făurei, a promovat si acum e de neînvins în liga a treia. Bănel Nicoliță s-a născut într-o familie foarte săracă și muncește din copilărie, a jucat de la 14 ani la clubul din localitate, Unirea Făurei, iar de la 16 ani la Dacia Unirea Brăila, în divizia C. 
5Pentru că a ajuns la un nivel foarte înalt în fotbalul românesc prin multă muncă, muncă cinstită, confruntându-se deseori cu atitudini discriminatorii și a reușit să își depășească limitele și complexele, afirmându-se și reușind să construiască o carieră de succes, Nicoliță constituie un exemplu pentru minorii și tinerii internați.
4
Aceste întâlniri urmăresc promovarea adevăratelor valori sociale şi dezvoltarea unor calităţi umane precum: dorinţa de cunoaştere şi perfecţionare, munca, studiul, perseverenţa, corectitudinea şi pasiunea. Contactul nemijlocit cu persoane care, prin efort propriu, susţinut, au obţinut recunoaşterea colectivităţii, precum şi prezentarea directă a unor aspecte de viaţă care le-au marcat existenţa acestor persoane, pot constitui subiecte de reflecţie şi pot canaliza resursele individuale ale celor prezenţi în scopul adoptării unor conduite acceptate din punct de vedere social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *