Atenţie! Vine sezonul rece, vin şi problemele respiratorii

Direcţia de Sănătate Publică Brăila recomandă persoanelor care prezintă simptomatologie tip gripă – stare generală modificată, febră, dureri osteoarticulare, tuse, cefalee, dificultăţi respiratorii să se adreseze de urgenţă medicului în vederea stabilirii diagnosticului, tratamentului adecvat şi supravegherii evoluţiei cazului. Medicii spun că gripa este o infecţie virală care se răspândeşte de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate.

In săptămâna 22 – 28 octombrie 2018 (săptămâna 43/2018), s-au înregistrat 3 cazuri confirmate de gripă cu virus AH1, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute încadrându-se în intervalul aşteptat în această săptămână.  La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS şi pneumonii) a fost de 92.136, cu 9.6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.071) şi cu 2.8% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (89.575)  In săptămâna 22-28.10.2018 s-au înregistrat la nivel naţional 4 cazuri de gripă clinică comparativ cu 12 cazuri înregistrate în săptămana 43/2017. Până la data de 28.10.2018 au fost vaccinate antigripal 348.082 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Iată ce ne recomandă medicii brăileni pentru a ţine gripa la distanţă:

Igienă respiratorie înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas). Dacă sunteţi bolnav, atunci când tuşiţi sau strănutaţi, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel/batistă de unică utilizare (de hârtie); dacă nu aveţi la îndemână un şerveţel e mai bine să strănutaţi sau să tuşiţi în plica cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare. Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile!

Medicii spun că spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejaţi de virus şi să reduceţi riscul de contaminare al obiectelor şi de infectare al persoanelor din jur. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, deşi spălarea cu apă şi săpun este mult mai eficientă. Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun/detergent în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundenţă. După spălarea cu apă şi săpun, mâinile trebuie uscate bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosinţă, sau cu uscătorul cu aer cald.

Dacă sunteţi bolnav, staţi acasă, nu vă duceţi la serviciu sau la şcoală şi limitaţi contactul cu alte persoane!În plus faţă de măsurile de igienă descrise mai sus, atunci când o persoană este sănătoasă trebuie să menţină o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă. Bolnavii adulţi îi pot infecta pe cei din jur pe o perioadă de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infecţioşi aproximativ şapte zile de la debutul simptomelor de gripă. Cu toate acestea, este prudent să se ia în considerare că o persoană este infecţioasă pe toată perioada în care are simptome de gripă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *