POLIŢIŞTII BRĂILENI, ÎN MIJLOCUL ELEVILOR,  ÎN CADRUL SĂPTĂMÂNII „ŞCOALA ALTFEL”

Timp de două zile, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au implicat în activităţile organizate de Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”, în cadrul Programului naţional „Şcoala altfel”.

Poliţişti de la Biroul Rutier şi compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, împreună cu un specialist din cadrul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Galaţi, şi-au unit eforturile pentru a oferi copiilor informaţii cât mai variate şi experienţe practice cât mai atractive, care să-i ajute să identifice situaţiile potenţial vătămătoare, pe cele care i-ar putea face să încalce legile şi să adopte comportamentele adecvate pentru a le evita sau gestiona.

Copiii au avut posibilitatea de a discuta cu oamenii legii pe teme precum siguranţa rutieră, prevenirea delincvenţei juvenile, siguranţa pe internet, prevenirea şi gestionarea situaţiilor conflictuale și prevenirea traficului de fiinţe umane.

Activităţile susţinute de poliţişti au urmărit să răspundă nevoilor de informare, intereselor şi aşteptărilor elevilor îmbinând informaţia cu jocurile educative şi aplicaţiile practice. Copiii au primit noţiuni teoretice, au vizionat materiale video, s-au implicat în jocuri educative şi s-au întrecut în a le demonstra poliţiştilor cât de multe informaţii din sfera prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor deţin.

Luni, 05.11.2018, temele abordate au fost siguranţa rutieră şi prevenirea delincvenţei juvenile. Astfel, întâlnirea cu elevii de nivel primar a urmărit familiarizarea acestora cu regulile de circulaţie pe care trebuie să le respecte pentru a se deplasa în siguranţă pe drumurile publice, în timp ce  demersul adresat elevilor de gimnaziu a urmărit informarea acestora cu privire la încălcările legilor pe care le pot săvârşi, consecinţele acestor fapte şi cum pot fi ele prevenite.

Poliţiştii le-au explicat celor mici principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când se deplasează pe drumurile publice, ca pietoni sau pasageri în autovehicule, pentru a nu fi implicaţi în accidente rutiere. Le-au prezentat acestora scurte filme tematice şi au exersat împreună traversarea străzii.

Elevii de gimnaziu au fost provocaţi să rezolve, împreună cu poliţiştii, o integramă ale cărei definiţii le-au oferit prilejul de a înţelege noţiuni precum delincvenţă juvenilă, infracţiune, contravenţie, complicitate, instigare, răspundere penală, măsuri educative aplicabile minorilor, dar şi de a discuta cu poliţiştii despre principalele fapte penale sau contravenţionale pe care le pot săvârşi minorii, sancţiunile aplicabile şi cum poate fi evitată săvârşirea acestora. Nu în ultimul rând, adolescenţilor le-au fost oferite sfaturi pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor conflictuale din mediul şcolar, dar şi informaţii referitoare la instituţiile la care pot apela dacă au fost victime ale abuzurilor sau ale unor infracţiuni.

Astăzi, 06.11.2018, poliţiştii de prevenire şi reprezentantul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Galaţi au discutat cu elevii de gimnaziu despre traficul de persoane. Printre aspectele abordate s-au numărat formele sub care se poate manifesta traficul, modalităţile prin care sunt racolate victimele, profilul traficanţilor, precum şi rolul internetului, în mod deosebit al reţelelor de socializare, în recrutarea victimelor.

 

De asemenea, a fost promovată Campania naţională de prevenire a traficului de persoane „Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!”, adolescenţii fiind informaţi cu privire la principalele măsuri pe care trebuie să le adopte pentru prevenirea traficării, pentru navigarea online în siguranţă şi despre instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii, pentru a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane.

 

 

 

Pentru a evita pericolul şi a nu deveni victimă a traficului de persoane, poliţiştii brăileni le recomandă tinerilor:

 

  • să nu accepte cereri de prietenie pe reţelele de socializare de la persoane pe care nu le cunosc şi în realitate;
  • dacă doresc să se întâlnească cu o persoană pe care au cunoscut-o pe Internet, să anunţe în prealabil părinţii;
  • să nu posteze pe Internet fotografii în ipostaze indecente, pentru că acestea pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, împotriva lor sau a celor apropiaţi;
  • să anunţe familia cu cine, unde şi cum vor să plece din ţară;
  • să stabilească o parolă, pe care să o folosească în convorbirile cu părinţii, dacă au probleme;
  • anterior plecării, să afle numărul de telefon al reprezentanţei diplomatice a României din ţara unde urmează să se deplaseze ;
  • să nu dea nimănui actele lor de identitate, cu excepţia oamenilor legii (poliţişti, jandarmi);
  • să realizeze mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi să le păstreze în diferite locuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *