Cum va fi vremea săptămâna asta la Brăila

Avansul unei mase de aer rece venită dinspre nordul Europei a pătruns deja pe teritoriul României, iar în deplasarea sa către sud va intra în Marea Mediterană, unde va ajuta la formarea unui ciclon cu o traiectorie transbalcanica; depresiunea în cauză se va deplasa dinspre bazinul central al Mării Mediterane înspre nord-est, urmând să afecteze și majoritatea teritoriului țării noastre prin precipitații importante cantitativ. Datorită faptului că în altitudine aerul va fi unul rece, precipitațiile vor cădea sub formă de lapoviță și ninsoare în majoritatea zonelor (cu excepția sud-estului, unde vor fi doar ploi), iar pe arii extinse se va depune un strat consistent de zăpadă.  Totuși, este de menționat faptul că deși de scurtă durată, acestea vor fi primele fenomene de iarnă din sezonul rece 2018-2019. Totodată, în sudul țării vor fi primele ninsori semnificative înregistrate în luna noiembrie din ultimii nu mai puțin de 20 de ani.

Luni vremea va fi închisă și rece în toată țara. Pe spații extinse vor cădea precipitații abundente predominant sub formă de ninsoare, ce vor totaliza până la 30-40 de mm în Moldova și la munte; în aceste regiuni prognoza Vremea.ro arată că se va depune un strat de zăpadă de 20-40 de centimetri, omătul cel mai gros urmând să se depună în Moldova. În sud-estul țării vor fi mai ales ploi, datorită unui aer mai cald în altitudine prezent deasupra acestei zone. Vântul va sufla intens în tot sud-estul țării și mai ales în zona Carpaților de Curbură (județele Buzău și Vrancea), unde va troieni și spulbera zăpada depusă, urmând să se formeze suluri de zăpadă pe șosele. Rafalele vor atinge chiar și 80-90 de km/h în aceste zone. În restul țării vântul va fi slab, cel mult slab până la moderat.

Marți vremea se va încălzi ușor în toată țara și vor cădea precipitații predominant sub formă de ploaie peste tot, cu excepția Moldovei, unde acestea vor mai fi și sub formă de lapoviță (sau chiar ploaie înghețată în sudul regiunii) și se vor semnala doar odată cu lăsarea întunericului. Cantitățile de apa așteptate a se acumula vor fi în general slabe de această dată, doar în sud-vest urmând să se strângă până la 10-15 mm. Vântul va sufla moderat în sud-vestul țării și mai mult slab în rest.

Miercuri ploile vor continua să cadă în aproape toată țara, însă de această dată în sudul țării acestea vor fi mai abundente, local urmând să se acumuleze până la 25-30 de mm. În același timp, stratul de zăpadă ce se va depune în cursul zilei de luni va fi o amintire, mai puțin în Moldova, unde acesta va mai rezista. Tot în Moldova precipitațiile vor mai fi și sub formă de lapoviță și ninsoare, îndeosebi în extremitatea nordică a regiunii. Vântul va sufla tare în sud-est și slab, cel mult slab până la moderat în restul țării.

Joi vremea se va ameliora ca aspect, deși în prima parte a zilei în jumătatea estică a teritoriului se vor mai semnala în mod local câteva precipitații mixte slabe. Vântul va sufla moderat spre tare în sud-estul extrem și slab, cel mult slab până la moderat în restul zonelor.
De vineri pana duminica vremea se mai incalzeste maximele termice vor urca de la 2 grade până 10 grade.

Sursa:www.vremea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *