Atentie ce cumparati! 90% dintre carnatii comercializati contin substante toxice sau soluție de dezghețare a drumurilor

  • Studiu alarmant! APC a descoperit in urma unor verificari ca mancam carnati care contin substanta de dezghetat drumurile.

90% dintre carnatii comercializati contin substante toxice, de cele mai multe ori, ascunse pe eticheta.
In urma unui studiu APC, s-a descoperit ca toti carnatii din comert au in componenta lor nitriti de sodiu sau solutie de dezghetat drumuri. Mai exact, 88 % dintre acesti caranati contin aceasta substanta.

In ceea ce ii priveste pe acei carnati ambalati din oferta comuna reprezentantii APC spun ca au foarte putina carne, 30-40 la suta, iar restul sunt coloranti, aditivi sau alte substante care nu se regasesc pe eticheta.

 Reprezentantii APC spun ca trebuie sa fim extrem de atenti la eticheta si spun ca avem nevoie de o lege care sa impuna obligatoriu ca toate ingredientele sa apara pe eticheta.
Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 116 tipuri de cârnați comercializați în marile structuri comerciale și în magazinele unor producători de produse din carne. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru familiile lor.
La peste 88% dintre carnatii afumati analizati a reiesit ca gustul de afumat este creat artifical, cu fum lichid sau cu aroma de fum.

Mai mult, carnatii de casa contin 8 tipuri de substante chimice, iar la 55% din carnatii membrana folosita este artificiala. Aceasta este realizata din celuloza, guma de guar, lactat de calciu, clorura de calciu, colagen de vita si coloranti. Iar lista neregulilor continua: au continut ridicat de apa dar si coloranti obtinuti din insecte.

Cârnați de casă cu câte 8 substanțe chimice!

Cârnați țărănești cu câte 7 substanțe chimice!

Cârnați de grătar cu câte 4 tipuri de conservanți!

Cârnați cu soluție de dezghețare a drumurilor!

La 88% din cârnații afumați analizați s-a folosit fum lichid sau aromă de fum!

La 84% din cârnații analizați s-a folosit conservantul nitrit de sodiu!

La 55% din cârnații analizați membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți.

40% din cârnații analizați au în compoziție fosfați!

40% din cârnații analizați conțin apă din belșug! 37% din cârnații analizați conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile)!

La numai 37% din cârnații analizați apare menționat procentul de carne din compoziția acestora pe etichetă!

34% din cârnații analizați conțin extracte de condimente!

La 28% din cârnații analizați, aroma și gustul au fost intensificate cu glutamat monosodic!

27% din cârnații analizați conțin proteină vegetală din soia!

Numai 8% din cârnații analizați nu conțin aditivi alimentari!

Mai peste tot cârnații tradiționali se fac din carne, mai ales carne de porc, la care se poate adăuga și carne de vită, de oaie ori de capră și slănină; sunt multe feluri de cârnați care nu conțin deloc carne de porc și slănină (nu neapărat din interdicție religioasă, ci chiar în lumea creștină). Carnea, aleasă cu dichis măcelăresc, se toacă, mai mărunt ori chiar din bardă, se amestecă bine cu condimente, sare și tot felul de alte ingrediente, mai mult sau mai puțin secrete, apoi se trage în membrane proteice naturale (mațe de porc sau de oaie) ori industriale, obținându-se cârnatul crud sau „verde”.

Top 5 cârnați afumați: 

  1. Cârnați Chevos, produs fiert afumat (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 109 grame carne de porc);
  2. Cârnați cu boabe de muștar, produs afumat (96,57% carne porc) Angst;
  3. Cârnați cabanos, produs fiert și dublu afumat (72% carne de porc, 20% carne de vită) CIA Aboliv;
  4. Cârnați de casă, produs fiert și afumat (87,2% carne porc) Angst;
  5. Cârnați cu șuncă, produs fiert și afumat (80% pulpă de porc) Smithfield Prod.

Top 5 cârnați subțiri:

  1. Cârnați sticks cu chilli Morliny, produs iute, fiert, afumat și uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 183 grame carne de porc) Animex Foods Polonia;
  2. Cârnați sticks picanți Pick, produs crud-uscat maturat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 153 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;
  3. Cârnați snack clasic Pick, produs crud uscat afumat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;
  4. Cârnați sticks oitza, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 140 grame carne de oaie) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu;
  5. Cârnați sticks căpritză, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 140 grame carne de capră) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu.

Top 5 cârnați crud-uscați după cantitatea de carne folosită pentru a obține 100 grame produs finit: 

  1. Cârnați Baranya (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 160 grame carne proaspătă de porc) Belje Croația;
  2. Chorizo (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 155 grame carne de porc) Caroli;
  3. Chorizo de porc condimentat (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Cora;
  4. Cârnăciori bănățeni (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 130 grame carne de porc) C+C Resița;
  5. Cârnați uscați Premium (57% carne porc, 17% slănină și 5% carne vită) C+C Resița.

Top 5 cârnați fără chimicale:

  1. Cârnați de Pleșcoi proaspeți (carne oaie 85%, carne vită 15%) Gabioti;
  2. Cârnați de porc Maestro (pentru 100 grame de produs finit s-a folosit 110 grame carne de porc) Caroli;
  3. Cârnați ardelenești (carne porc 86,99%) Angst;
  4. Cârnați căprioară Bunătați de Secuime (carne căprioară minim 51%) Authentic Meat;
  5. Cârnați cerb Bunătăți de Secuime (carne cerb minim 51%) Authentic Mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *