2019 mai scump!

“Dările” la stat sunt o povară pentru români, iar de la anul impozitele vor creşte fie ele pentru teren, case sau maşini cică din cauza inflatiei cu peste 3%. Într-o perioadă istorică de numai 29 de ani, românii au achitat impozitul pe revoluţie, acciza pe democraţie, taxa pe reforma economică, scăderea pensiei, a salariului dar şi tariful pe recesiune. Si acum se chinue sa mărească pensile bietilor “muritori de rand” care au trudit peste 40 de ani zi de zi iar acum in loc să se bucure după munca de zi cu zi, chiar si in regim communist, au o “pleavă” de pensie. Iar lor, lor „bastanilor”,  si-au făcut pensii special de mii de lei, că de… au stat numai pe la birouri si-au tocit pantalonii si au muncit cu capu’. “Tălpasii” cu ce s-au ales? După atâtea sacrificii, au mai rămas in tară si incă mai sunt câteva milioane de săraci în plus.
Românii au plătit extrem de piperat şi taxa de integrare în Uniunea Europeană, privatizând pe nimica marile combinate, industrii întregi, sistemul bancar. Au fost nevoiţi să le dea pe mâna concernelor de-aiurea, pentru că – vezi Doamne! -, capitalul românesc era debil şi nepriceput.
Ce a făcut capitalul străin pentru români? A majorat preţurile şi a pus căpăstru salariilor, a făcut export de profit, la greu, a denaturat mecanismele de piaţă, a închis numeroase capacităţi de producţie şi locuri de muncă. Ponderea lui în economie a crescut an de an, în timp ce numărul salariaţilor din companiile controlate de el a scăzut continuu.
În numeroase ramuri economice, sunt străvezii practicile specifice monopolurilor: creşteri de preţuri ca la comandă, alinierea procedurilor de tot felul, sfidarea consumatorilor. Cazurile în care statul român a pus piciorul în prag au fost extrem de rare.
Criza financiară şi economică a fost importată în ţara noastră. Cei ce controlează pieţele, marea finanţare şi multinaţionalele din industrie, au provocat turbulenţele financiare şi au stimulat supraproducţia. Românii au achitat nota de plată cu sute de mii de locuri de muncă pierdute, cu îngheţarea sau reducerea salariilor, cu creşterea fiscalităţii, cu deteriorarea puterii de cumpărare a leului, cu mii de locuinţe şi afaceri scoase la mezat, cu milioane de drame familiale.
Pentru că nu era de ajuns, românii achită şi o cotă din nota de plată a zonei euro, care înregistrează mari datorii ale bugetelor de stat. Anul 2019 nu va fi o surpriză pentru „bietul român” când va fi nevoit să scoată din portofel ceva mai multi bani. Acestea sunt vremurile, ăştia sunt banii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *