„Gerul Bobotezei” la Braila

Traditionalul ger al Bobotezei vine si anul acesta la Braila cu temperaturi calde. Vom avea plus un grad ziua iar in noaptea de sambata spre duminica vom avea minus 5 grade, fiind sanse de ninsoare sporadica in diferite zone ale judetului. Astfel ca in Muntenia temperaturile se vor mentine apropiate de normele climatologice ale perioadei sau chiar usor peste acestea, in timp ce in tara precipitatiile isi vor face aparitia cu precadere in vestul si in centrul teritoriului, desigur, exclusiv sub forma de ninsoare. Dimineta de azi, (sambata) va fi geroasa pe spatii extinse in nordul tarii, unde temperaturile minime se vor apropia de (si poate chiar vor cobori usor sub) pragul de -15 grade Celsius. Temperaturile scazute din jumatatea nordica a tarii vor fi cauzate de o advectie de aer polar oceanic via Scandinavia, traversand zonele de uscat pana la ajungerea deasupra tarii noastre. Descendenta aerului de pe Carpatii Meridionali si Orientali va face ca el sa se incalzeasca adiabatic, acesta fiind motivul pentru care in sud si est temperaturile vor fi mai ridicate.

Astazi, sambata este posibil ninsori pe spatii extinse in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si nordul Moldovei, in timp ce in restul tarii acestea se vor semnala doar izolat. Cantitatile de apa nu vor fi semnificative, doar izolat urmand sa se depuna pana la 4-6 centimetri de zapada. Vantul va sufla moderat spre tare in vestul tarii, moderat in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre -7 si -2 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), -4…0 grade in Banat si Crisana si -2…3 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in partea nordica a Moldovei. Dimineata va fi din nou ger pe arii extinse in Transilvania si Maramures, dar izolat si in nordul Moldovei si al Olteniei.

Duminica, in ziua de Boboteaza, cerul va fi mai mult noros in aproape toata tara. Va ninge pe arii extinse in majoritatea regiunilor, insa cu precadere in Transilvania, Maramures si nordul Moldovei. Unele ninsori convective isi vor face aparitia si in estul Olteniei si in vestul Munteniei, unde, alaturi de sudul si estul Transilvaniei, se vor depune pana la 4-5 centimetri de zapada. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, doar in estul Olteniei si in vestul Munteniei (unde sunt asteptate ninsorile convective) acesta urmand sa fie mai mult slab. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -7…-2 grade Celsius in Transilvania si Maramures, -3…2 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia (cu cele mai scazute valori asteptate in sud-vestul regiunii), -2…3 grade in Muntenia si Dobrogea si -5…0 grade in Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *