Lebede de vară în plină iarnă, lângă Brăila

La numai 10 kilometri de granița cu județul Brăila, înspre orașul Râmnicu Sărat se află comuna Balta Albă unde an de an pe timpul iernii poposesc spre iernare foarte multe lebede. Anul acesta pe lângă lebedele de iarnă au poposit ca niciodată și foarte multe lebede de vară, gâște sălbatice, cormorani mari, pescăruși, gârlițe si chiar un codalb, considerat pasăre rară pe teritoriul țării noastre. În România trăiesc aproximativ 55-75 de perechi de codalbi sau cum li se mai spun și vulturi cu coada albă.

Specialiștii consideră că în migraţia lor, păsările călătoare au găsit aici la Balta Albă o climă mai blândă, dar şi suficientă hrană, astfel că acestea au preferat să rămână pe luciurile de apă din zona Buzăului.

„Pe 5 ianuarie am fost la Balta Albă și am văzut în jur de 70 de lebede din care numai 20 erau lebede de iarnă, restul de 50 erau lebede de vară. Pe langă lebede mai erau rațe sălbatice, pescăruși, cormorani mari, gârlițe, dar si un codalb. Nu este o noutate că aici poposesc în fiecare an diferite exemplare de păsări migratoare inclusiv frumoasele și grațioasele lebede. Au ales lacul din localitatea Balta Albă deoarece până acum nu a fost așa de frig, nu a fost ger, au apă destulă dar au și mâncare suficientă. În această sâmbăta pe 12 ianuarie, vom merge la Balta Albă, în cadrul primei acțiunii de monitorizare pe anul 2019 care se desfășoară sub coordonarea Wetlands International. În România, schema este coordonată de SOR și implementată în parteneriat cu Asociația Grupul Milvus. Astfel că sezonul de teren din 2019 va debuta cu această activitate, la care pot participa toți cei interesați. Activitatea este voluntară, condiția principală, însă, este ca voluntarii care se inscriu să aibă experiență în identificarea tuturor speciilor de păsări acvatice”, ne-a declarat Marius Vernescu, membru fondator si coordonatorul filialei Brăila, a Societatii Ornitologice din România. 

În fiecare an, reprezentanţii filialei brăilene a S.O.R. dar si a Asociaţiei Judeţene pentru Vânătoare şi Pescuit fac verificări în teren pentru a ști efectivul de păsări care au poposit aici pe timp de iarnă dar și pentru a descuraja braconarea păsărilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *