Primul cabinet multimedia de Istorie a Brăilei

Elevii Colegiului Economic “Ion Ghica” sunt norocoşii beneficiari ai primului cabinet multimedia de Istorie a Brăilei. Acest lucru se datorează, în primul rând, unui dascăl dedicat disciplinei pe care o predă în fiecare zi cu foarte multă pasiune, profesor Constantin Toader. Cu sprijinul Primăriei municipiului Brăila, profesorul Toader şi-a văzut visul împlinit. Cum s-a născut acest proiect?

“Lipsa cabinetelor de istorie locală din şcoli și necesitatea valorificării istoriei orașului muzeu Brăila, un oraș reprezentativ pentru epoca modernă a istoriei românilor, cu un patrimoniu de excepție, au fost motivele realizării acestui proiect, urmărind abordarea predării istoriei într-o manieră modernă, activă şi atractivă, precum şi oferirea profesorului de istorie, elevilor şi celor pasionaţi de această disciplină, materialele necesare realizării unei ore de curs cât mai reuşite, care să ofere un mediu de învăţare/predare complex, modern, dar totodată foarte uşor de utilizat.” a declarat profesorul Constantin Toader la momentul inaugurării.

2

Cabinetul de istorie a Brăilei este dotat cu panouri tematice structurate pe problemele fundamentale ale evoluției orașului (repere istorice, orașul comercial, Portul, orașul muzeu, priorități brăilene), iar prin organizarea sa, prin dispunerea materialelor informativ – documentare, prin largul evantai de categorii de subiecte şi teme, va asigura condiții, pentru ca activitățile colective pe care le va găzdui să poată avea un caracter activ – participativ, un caracter înalt formativ.

Astfel, obiectivele urmărite prin realizarea cabinetului sunt:

     * să faciliteze predarea şi învățarea istoriei orașului Brăila;

  • să promoveze educația pentru identitate și patrimoniu;
  • să dezvolte materiale didactice direct utilizabile în predarea şi studierea unor teme de istorie, oferind posibilitatea introducerii unor noi abordări metodologice;
  • să dezvolte predarea intra şi interdisciplinarä.

“Prin acest cabinet se urmăreşte și promovarea tradiţiilor, istoriei şi culturii oraşului nostru, în condițiile în care Centrul Istoric al municipiului Brăila este rezervaţie de arhitectură şi urbanism, inclusă în lista naţională a monumentelor istorice. Cabinetul valorifică resursa numită istorie, faptul că orașul are tradiții, are un patrimoniu de excepție. Astfel, Brăila este singurul oraş care poate oferi, la scară naturală, imaginea evoluţiei istorice, economice şi urbanistice a unei aşezări româneşti din perioada modernă.” a  adăugat profesorul Toader.

Valoarea urbanistică a Brăilei este exprimată prin trei caracteristici:

  • prezintă continuitate de locuire;
  • include în structura sa cele trei aspecte ale evoluţiei localităţii: dezvoltare spontană, organică (de până la 1829), intervenţia modernizatoare prin planul de sistematizare al oraşului de la 1834 şi extinderea în etape, pe baza unui plan prestabilit, ce ţine cont de structura déjà existentă;
  • conservă, cu puţine modificări şi de dată recentă, întreaga zestre a fondului clădit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX.

Brăila – „Mica Europă”

“Brăila este un oraș reprezentativ pentru Europa anului 1900, caracterul cosmopolit și deschiderea spre Occident făcând să fie supranumit „Mica Europă”. A fost un oraș cosmopolit, un model de toleranță interetnică, un oraș cultural, un oraș comercial.

Dispunând de mijloace multimedia, calculatoare, acces la internet, cabinetul va putea fi folosit și pentru alte discipline, pentru cunoașterea literaturii, dramaturgiei, folclorului brăilean, ori pentru vizionarea unor documentare științifice sau activități de perfecționare didactică.” a punctat la finalul prezentării sale profesorul Constantin Toader, mândru de reuşita sa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *