Hramul Capelei „Sfinţii 40 de Mucenici” din Brăila

În fiecare an ziua de 9 martie este prilej de sărbătoare pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din municipiul Brăila, deoarece bisericuţa  în care aceştia se roagă, amplasată în imediata apropiere a Catedralei „Naşterea Domnului“,  îşi serbează ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia.

Manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice de la această parohie  au început încă din ajunul sărbătorii prin săvârşirea Vecerniei Mari unită cu Litia de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din municipiul Brăila, în prezenţa persoanelor cu dizabilități şi a unui număr important de credincioşi din municipiu.

La finalul slujbei, ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa şi sfârşitul mucenicesc al celor 40 de sfinţi din Sevastia, dar și despre însemnătatea zilei de 9 martie pentru credincioșii de astăzi.

”În timpuri de mari persecuții au existat curajoși, demni și puternici mărturisitori ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acești mărturisitori se mai numesc și mucenici.Mucenicia fiind cea mai înaltă și mai adevărată formă de iubire a Domnului nostru Iisus Hristos, a învățăturii și Bisericii Sale și a dreptei credințe de care ei nu s-au lepădat, în ciuda tuturor amenințărilor, chinurilor și caznelor la care au fost supuși. Mucenicia a fost și este un exemplu de adevărată verticalitate creștină și umană.

Acestă curajoasă mărturisire a sfinților mucenici a fost iubită și respectată în Biserică atât de mult, încât pe trupurile sfinților mucenici s-au zidit primele biserici. Sfinții mucenici sunt cei care ne aduc aminte mereu de jertfa Mântuitorului Iisus Hristos și de puterea iertării, căci toți mucenicii și-au iertat dușmanii și așa au devenit liberi”, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

Totodată, Părintele Arhiepiscop a apreciat și lucrarea misionarăși social-filantropică de la această biserică brăileană, subliniind importanța manifestării iubirii nostre față de Dumnezeu și față de semeni prin milostenie.

„Aceste sfinte sărbători sunt ocazii de a ne trezi și de a mărturisi credința și iubirea față de Dumnezeu și de aproapele nostru, pentru că în iubirea de Dumnezeu și de aproapele se cuprind toate darurile cerești, mai presus de lume“, a precizat ierarhul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *