Astăzi sărbătorim Ziua Internatională a Romilor

Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, in 1971, la primul congres internaţional al romilor.
Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de al doilea Război  Mondial.

Pe 8 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii, festivaluri sau acţiuni umanitare.
La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”, de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

Si la Brăila Ziua Internatională a Romilor se sărbătoreste astăzi, incepand cu ora 17.00, in sala de festivităti a Scolii Gimnaziale “Anton Pann”, astfel marcand evenimentul cu o prezentare a semnificatiei acestei zile, o expozitie de carte precum si un concurs de desene, muzică si dans intitulat “Se caută romi cu talent”.

“Nu dorim ca ziua de 8 aprilie să treacă neobservată in comunitatea de etnie romă din Brăila si am organizat la Scoala Gimnazială “Anton Pann” o activitate cu toti copiii care studiază limba romani, istoria si traditiile romilor, in care pe langă o prezentare a semnificației zilei de 8 aprilie, va fi si un concurs de desene, muzică si dans intitulat “Se caută romi cu talent”. De asemeni copii de la scoala noastră vor putea vedea o expozitie de carte in limba romă. Activitatea începe la ora 17.00 si sunt invitati profesori, părinti, elevii ai scolii chiar si oameni din cadrul etniei noastre. Asadar, Scoala „Anton Pann” in care 70% sunt elevi de etnie romă, va fi in sarbatoare! Fiecare scoală in care se studieză limba romani si istoria si traditiile romilor, profesorii vor organiza o activitate care să marcheze această zi”, a declarat profesor Gina Anton, inspector scolar pentru minorităti din cadrul ISJ Brăila.

In această perioadă (5-8 aprilie) trei elevi din cadrul Scolii “Anton Pann”, sunt plecați la Craiova unde se desfăsoară Concursul National de Istoria si traditiile romilor. Este primul concurs din sirul competițiilor educationale, urmând ca in perioada 17-20 aprilie să se desfăsoare olimpiada de limbă romani din judetul Vrancea, la care vor participa alți trei elevi brăileni, apoi in luna mai urmează Concursul de creatie literară in limba rromani “Stefan Fuli” si Concursul Diversitatea – o sansă in plus pentru viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *