Azi este Sfânta şi Marea zi de Vineri

În această zi se face pomenire despre înfricoşătoarele Pătimiri ale Domnului. Este o zi de profundă tăcere şi de profundă cercetare lăuntrică. Cele 12 Sfinte Evanghelii care se citesc la slujba Deniilor de joi seara ne înfăţişează ochiului duhovnicesc smerenia lui Hristos, o semerenie extinsă până la suferinţă şi până la moarte a Celui care “scuipări şi bătăi şi loviri şi Cruce şi moarte a răbdat pentru mântuirea lumii”.
Fiind cu ucenicii, Mântuitorul îi îmbărbătează prin cuvântul de despărţire, mângâindu-i cu făgăduinţa Sfântului Duh. Ştiind slăbiciunea firii omeneşti, Hristos lasă ucenicilor Săi o poruncă: “să vă iubiţi unii pe alţii, precum Eu v-am iubit pe voi” (Ioan 15).
El atenţionează pe ucenicii Săi despre prigonirile viitoare, în care Mângâietorul le va fi sprijin şi le va transforma întristarea în bucurie. Apoi, Domnul se roagă pentru Sine, pentru apostoli şi pentru toţi credincioşii.
Hristos cel părăsit de apostolii Săi este purtat de la Ana la Caiafa, spre a fi judecat, apoi este dus la Pilat care, spălându-şi mâinile, a mărturisit: “Eu nu găsesc nici o vină în EL” (Ioan 18).
Pus să aleagă între Hristos şi Barabas, poporul liberează pe cel din urmă, osândindu-L pe Hristos, care, în cugetul Său, se întreba: “poporul Meu, ce am făcut vouă şi cu ce mi-aţi răsplătit? În loc de mană cu fiere, în loc de apă cu oţet, în loc de iubire, pe Cruce M-aţi răstignit.”
Atârnat pe cruce, Mântuitorul îşi dă Duhul. Trupul Său este cerut de Nicodim de la Pilat, aşezat în mormântul pe care Nicodim cu strajă la îngrădit şi cu pecete l-a pecetluit.
Întreaga învăţătură a celor 12 Sfinte Evanghelii se rezumă în frumoasa stihiră de la Denii: “Răstignitu-Te-ai pentru mine, ca să-mi izvorăşti mie iertarea./ Împunsu-Te-ai în coastă, ca să-mi ţâşneşti pâraie de viaţă./ Cu piroane Te-ai pironit, ca, prin adâncul patimilor Tale, crezând eu înălţimii puterii Tale, să-ţi cânt: Dătătorule de viaţă, Hristoase, slavă Crucii Tale şi Patimilor Tale, Mântuitorule.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *