Astazi este Caloianul

Astazi, brailenii sarbatoresc Caloianul. Obicei popular lasat ca traditie in Muntenia si nu numai, de stramosii nostri semnificad invocarea ritualica de alungare a secetei.

„Deschideti portitele/Sa vina ploitele/ Deschideti poarta ce-a mare/ Sa vina ploaia ce-a tare/”

Data caloianului a fost fixata in apropierea solstitiului de vara – 24 iunie, dar obiceiul este practicat de copii intr-o zi fixa-a treia marti sau a patra joi dupa Pasti. In judetul nostru obiceiul este practicat de copii insotiti de catre un cadru didactic sau de catre preotul satului.

caloian1

„Caloianul este o papusa confecționata din lut sau alte materiale, împodobit cu flori si cu cojile colorate de la ouale de Pasti si îngropat în cadrul unui ceremonial traditional (bocire sau pomana). După trei zile „Caloianul” era dezgropat, adus in sat si bocit din nou, pe tot drumul catre apa in care urma sa fie aruncat (in fantana) sau lasat sa pluteasca pe rau sau pe balta sau pe lac. Odata incheiata aceasta ceremonie copii sunt invitati de sateni, pentru a se ospata din pomana caloianului. In cantecele cantate de copii textele cuprind invocatia pentru ploaie. Imi face mare placere ca in fiecare an sa pot organiza cu copii din comuna acest frumos obicei popular ramas de pe vremea dacilor”, a declarat Gheorghe Ciuca, cadru didactic in comuna Ciocile.

„Iene, Caloiene!/Tinerel te-am îngropat,/De pomană că ți-am dat,/Apă multă și vin mult/Să dea Domnul ca un sfânt,/Apă multă să ne ude,/Să ne facă poame multe!”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *