VIOLENȚA DOMESTICĂ-TEMA ABORDATĂ DE POLIȚIȘTI ÎN ULTIMA ZI A „SĂPTĂMÂNII PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

Săptămâna Prevenirii Criminalității se încheie astăzi în judeţul Brăila cu sfaturi privind violența domestică.

 Astăzi, în intervalul orar 10-11, poliţiştii şi jandarmii brăileni au fost prezenți în centrele localităților din întreg județul Brăila pentru a sta de vorba cu cetățenii și a le oferi informații pentru a ști cum să prevină și să gestioneze situațiile de violență domestică.

Activitatea a fost menită să aducă în conștiința publicului consecințele legale și psihologice ale violenței domestice,  precum și modalitățile de sprijin pentru victime, fiind distribuite și pliante în acest sens.

Violența în familie reprezintă orice acțiune sau inacțiune intenționată, cu excepția acțiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestată fizic sau verbal, săvârșită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinșe fizice, psihice, sexuale, emoționale ori psihologice, inclusiv amenințarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrara de libertate.

Violența în famile este prevăzută ca infracțiune în Codul Penal. În vederea sancționării actelor de violență ale agresorului, victima se poate adresa autorităților formulând o plângere penală împotriva acestuia.

Victima violenței în familie poate solicita sprijinul serviciului de urgență 112 în vederea intervenției imediate a Poliției.

Din data de 28 decembrie 2018, polițiștii brăileni pot emite ordine de protecție provizorii pentru o perioadă de 5 zile.

Prin acestea se dispun una ori mai multe măsuri de protecție, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat:

  1. a) evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

 

  1. b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună;

 

  1. c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

 

  1. d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

 

  1. e) obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la o lună la un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *