Măsuri de prevenire la recoltarea cerealelor păioase

Inspectori din cadrul Serviciului de Prevenire al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al județului Brăiladesfăşoară, în această perioadă, controale privind respectarea normelor de prevenire a incendiilor la operatorii economici de profil de pe raza judeţului, care  desfăşoară  activităţi de recoltare a cerealelor păioase.

Majoritatea incendiilor de lanuri sunt generate de neglijenţa umană  sau  de defecţiunile tehnice care pot apărea la maşinile şi utilajele agricole, care trebuie revizuite din timp, înlăturându-se defecţiunile care ar putea provoca incendii.

Reprezentanţii ISU recomandă ca înainte de a intra în campania de recoltare a cerealelor, toate maşinile şi motoarele cu combustie internă, precum şi autovehiculele specializate, să fie verificate de către persoana responsabilă cu atribuţii privind apărarea împotriva incendiilor de la nivelul fiecărui operatoreconomic.

Pe timpul recoltării să se urmărească ca lanurile de grâu să fie izolate faţă de drumurile rutiere, fondul forestier şi căile ferate prin executarea unor fâşii  de  protecţie de pe care s-au eliminat materialele vulnerabile la foc şi vegetaţia. De asemenea, pentru evitarea aprinderii accidentale a păioaselor, punctele de alimentare cu carburanţi a utilajelor agricole trebuie amplasate în afara terenurilor cu păioase, unde vor funcţiona remize dotate cu stingătoare, mături, lopeţi, nisip şi rezerve de  apă.

În perioada coacerii şi până la terminarea recoltării cerealelor se interzic fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, mirişti, la locurile de depozitare a paielor, în apropierea vehiculelor cu păioase, în apropierea mașinilor situate în parcurile de pe câmp, la depozitele și punctele de alimentare cu carburanți, la o distanță mai mică de 100 metri, iar în aceste locuri se vor instala tăblițe cu inscripția “FUMATUL INTERZIS!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *