Canicula mai ține încă două zile. Cum ne apărăm de căldură

Meteorologii au emis astăzi, 2 iulie, la ora 10.00, o informare privind temperaturile ridicate, între 35 și 37 de grade, până joi, 4 iulie, la ora 10.00, de disconfort termic accentuat și caniculă, manifestări de instabilitate atmosferică

Astfel, că marți, 02 iulie, vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat în cea mai mare parte a țării, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar în zonele de câmpie și podiș se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade.
Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, îndeosebi după-amiaza și în prima parte a nopții în nordul, nord-estul și local în centrul țării, unde vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.
Miercuri, 03 iulie, manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată se vor semnala după-amiaza și noaptea, la început în nord-est și în centru, precum și în zonele montane și submontane, apoi cu precădere în sud și sud-est.
În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de miercuri, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării și disconfortul termic se va menține accentuat.

Cum ne apărăm de căldură

Pentru a preîntâmpina efectele nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate, medicii ne recomandă să creștem consumul de lichide la 2-4 litri pe zi şi să optăm pentru o alimentaţie săracă în grăsimi. Trebuie evitat excesul de cafea şi consumul de băuturi alcoolice. Duşurile şi băile frecvente cu apă sub temperatura cutanată sunt și ele recomandate.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate. De asemenea, trebuie evitată expunerea la soare şi e important să folosim mijloace de protecţie adecvate (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise).

Trebuie evitat efortul fizic susţinut în perioada zilei când temperatura atinge valorile maxime. În acest sens, activităţile agricole, precum şi activităţile pe şantiere de construcţii şi în halele industriale, în cazul în care care nu există posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, se vor desfăşura dimineaţa şi seara.

Se va acordara o atenţie specială copiilor, vor fi evitate situaţiile în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, precum şi deplasările pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *