Combateți ambrozia. Cât de periculoasă este?

Ambrozia creează probleme din ce în ce mai mari în România fiind una dintre buruienile dificil de combătut, deoarece necesită un complex de măsuri, care să includă tratamente cu produse specifice de combatere. De aceea, pentru a combate ambrozia cu eficiență, se impune stârpirea ei. De altfel, Primăria municipiului a postat un anunț pe site-ul instituției făcând apel la braileni  pentru combaterea acestei plante nocive. Cea mai mare problemă legată de această buruiană invazivă este faptul că provoacă alergii severe.

“In aplicarea Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia si a Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr.62/2018, aprobate prin H.G.R. nr. 707/2018, adresam cetatenilor Municipiului Braila rugamintea de a sprijini Primaria Municipiului Braila in actiunile privind verificarea si identificarea suprafetelor de terenuri de pe raza Municipiului, proprietate publica sau privata, infestate cu buruiana ambrozia.

In acest sens, va rugam sa ne transmiteti informatii cat mai detaliate asupra amplasamentelor identificate, precum: adresa, proprietari, alte date de contact. Informatiile pot fi comunicate la adresele de email  ummscup@primariabr.ro sau  seroplant@upcmail.ro”, se specifica in anunt.

Alergia la ambrozie

Daca te intrebi cum se manifesta alergia la ambrozie, vei gasi mai jos o lista cu simptomele acesteia, pentru a sti cum sa o recunosti pe viitor, atat la tine, cat si la persoanele dragi:

Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare ca in cazul altor alergii:

• rinita alergica, cu stranut, congestie nazala, mancarime nazala, rinoree (nasul curge cu secretii apoase)

• conjunctivita alergica: inflamarea si inrosirea ochilor

• mancarimi la nivelul urechilor, cerului gurii

• pierderea mirosului

• dureri de cap

• oboseala cronica si somnolenta

• criza de tuse similara cu cea din astm.

O alergie la ambrozie poate cauza multe simptome, cum ar fi: mancarimi la nivelul ochilor, nasului si gatului; ochi umflati; nas infundat sau secretii nazale (rinoree); stranut; dificultatea de a dormi. Simptomele alergiei la ambrozie tind sa aiba loc la finalul verii, pana spre inceputul toamnei, cand polenul plantei incepe sa se raspandeasca.

Pe langa aceste simptome, alergia la ambrozie poate irita caile respiratorii superioare, ducand la tuse si respiratie suieratoare (sau wheezing) la persoanele care sufera de astm.

Mancarime nazala-

Printre simptomele usor de observat se afla si: mancarimile de la nivelul nasului, nasul infundat sau rinoreea (secretii nazale abundente).

Stranut

Reactia alergica la toate plantele care produc polen este numita, de cele mai multe ori, „febra fanului” sau rinita alergica. Printre simptomele alergiei la ambrozie se afla si stranutul.

Mancarimi la ochi

Un alt simptom cauzat de polenul de ambrozie sunt mancarimile de la nivelul ochilor.

Secretii nazale (rinoree) ori nas infundat

Tot un simptom al alergiei la ambrozie este nasul infundat (congestia nazala); alt simptom, tot in aceasta zona, este rinoreea, cand pacientul are secretii nazale provocate de polenul de ambrozie.

Tuse cronica

Contactul cu polenul de ambrozie va stimula o reactie a sistemului imunitar in cazul anumitor pacienti. Cand se intampla acest lucru, la unele persoane se agraveaza simptomele astmului – ca de exemplu, tusea cronica.

Dificultate in respiratie

La unele persoane, faptul ca intra in contact cu polenul de ambrozie poate sa agraveze simptomele astmului si poate sa apara dispneea (scurtarea respiratiei sau dificultatea in respiratie).

Respiratie suieratoare

Numita si wheezing, respiratia suieratoare poate fi un simptom agravat al astmului la unele persoane care au de-a face cu polenul ambroziei.

Umflarea ochilor

Pe langa mancarimile de la nivelul ochilor, un simptom al alergiei la ambrozie poate fi si faptul ca ochii persoanei se umfla din cauza expunerii la polen.

Alte simptome ale alergiei la ambrozie

Daca o persoana sufera de alergii severe, ambrozia poate declansa un episod de astm, sinuzita cronica, dureri de cap si probleme in timpul somnului.

Tratarea alergiei la ambrozie

Vizita la medic este obligatorie indiferent de severitatea alergiei la ambrozie, pentru ca doar un medic specialist poate sa determine tratamentul adecvat, in functie si de alte boli cronice, de varsta sau sexul pacientului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *