„Live” la Zilele Brăilei

 

Iacătă a sosit iară zilele brăilei. Parcă au mai fost și anul trecut, acelaș scenariu, cu mașini de epocă, cu târguri de tot felu’ – de antichităţi și buchiști, targ ale mesteșugarilor, spectacole alese prin oraș, cu mici, bere, nuga, farfurii, giuvaieruri, gigele-pietricele, muzică populară pe săturate și pe apucate. Vine „Ziua Marinei”, parcă vă văd că vă înghesuiti pe la vreo terasă, sau ve-ti alege statul în picioare în faţa scenei de pe esplanadă pentru a vedea artisti unu’ și una, de la Terente, tanti Elvira și Darclee încoa’. Toţi și toate, cu căţel, cu role și cu nepoţi, toată Brăila, “purced per pedes” seara, la lăsatul întunericului, al răcorelii și al brizei Dunării pe faleză, unde va fi capitala manifestărilor.

Fumul de la grătarele încinse care pârpăleau micii si frigănelele bugetare s-au mutat mai la vale. Cine doreste micuti si gogosi să meargă mai la moara Violatos. Produse alimentare si nealimentare, vuvuzele si baloane, toate pe alese, pe culese, pentru tot omul aflat în criza economică de divertisment. Tot criză și pe capul artiștilor care, timp de cinci zile, pe esplanadă vor “cânta”, zice-se live, prosteala pe faţă cu CD-ul sau stik-ul. “Haide-ţi dacă mai cântaţi cu noi, mai tare vă dăm câte un album proaspăt” vom auzi invitatii verbale la cânt pentru spectatori. Mimica buzelor îi cam dau de gol, atunci când pozitivul melodiilor spune un text iar solista “glăsuește” altceva sau uită să mai ducă microfonul la gură pentru a schiţa cântatul.

Dar ce mai contează! La Brăila multă lume nu cunoaște ceea ce înseamnă să fii vedetă de primă scenă, dacă se cântă sau se șoptește, calităţile vocale fiind făcute de calculator. Chestia asta cu pozitivul pe CD este la modă… și ce mai contează… vorba românului, “Bani să iasă”. Si încă-câţi! Mulţi, poate prea mulţi într-o ţară de criză pentru două “făţâieli”, “Bine v-am găsit”, “La revedere Brăila” iar la finalul recitalului „Brăileni sunteti minunati” sau „multumim organizatorilor” și cam atât. Sa nu fiu rău dar prima „diva” cu renume pe scena romaneasca a aparut in fata brailenilor duminica asta, cu o trupa de dansatori si instrumentisti care cantau „dupe stik”, iar solista mai baga mana in cracul pantalonului scurt și se tinea (scuzati expresia) de păsărică. Si nu o dată ci de mai multe ori asa să se vadă si de cel care se află tocmai pe Calea Călărașilor. Ce să le ceri generatiei noi de vedete? Bun simt si respect pentru cel care a venit să te aplaude. Nimic mai mult. Sau poate mult mai mult zic portofelele care se vrea umplute de bani raportati la euro pentru prestaţia artistică stipulată în contractul de colaborare.

Chiar dacă voi supăra pe cineva, dreptatea este de partea celor care-i prind cu mâţa-n sac că nu “bengăne” corect la microfoane sau ca nu se scarpina acolo in locul unde trebuie. În rest, repertoriu pe placul brăileanului, cântece cu priză la public, unele de pahar, altele de dor și jale, iar altele cu “Haide cantati și aplaudaţi mai tare”. „Nu vă aud… mai tare”. Finalul, că trebuie să fie și un final, sperăm că si la anu’ vom vedea și asculta același scenariu cu aceeași carcotași… ca de il stim pe derost ca la manifestarile de ziua Unirii, la 24 ianuarie, sau ziua eroilor, sau la ziua drapelului sau… La multi ani noua brăilenilor, ca de… este LIVE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *