Unde-s banii din ”taxa pe viciu”?

  • Deputat Antoneta Ioniță: ”Disperat de cheltuielile iresponsabile făcute, Guvernul PSD-ALDE a confiscat pe șest de la bugetul sănătății și banii din taxa pe viciu”

Banii din ”taxa pe viciu”, încasată pentru activitățile publicitare la produse din tutun și băuturi alcoolice nu se mai constituie în venituri la bugetul propriu al Ministerului Sănătății și, prin urmare, nu mai pot fi folosiți pentru finanțarea unor programe în favoarea pacienților români, a constatat deputatul PNL de Brăila, Antoneta Ioniță. Printr-o întrebare adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, parlamentarul liberal a dorit să afle cum a fost utilizată taxa pe viciu în anul 2018 și ce previziuni există pentru 2019.

Răspunsul primit de la Ministerul Sănătății este o oglindă a modului în care actualii guvernanți de la PSD-ALDE fac politicile publice și lipsa de respect față de sănătatea românilor. În urma celebrei Ordonanțe 114/2018, banii aferenți ”taxei pe viciu” nu mai intră în bugetul Ministerului Sănătății, iar toate articolele referitoare la acest subiect, existente în Legea nr. 95/2006, privind reforma în sănătate, au fost abrogate.

Guvernul PSD-ALDE a cheltuit fără niciun discernământ banii românilor și încearcă să acopere găurile din buget cu tot felul de artificii și împrumuturi care împovărează România. Taxa pe viciu a fost gândită să descurajeze consumul de tutun și alcool și era firesc ca sumele încasate să fie direcționate pentru derularea unor programe de prevenție sau chiar pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie tineri, în condițiile în care o astfel de propunere a fost prinsă în programul de guvernare al PSD dar, evident, nu a fost onorată. Acum, a dispărut și această sursă de finanțare, iar nevoile pacienților români rămân în continuare uriașe. S-a spus că banii vor fi folosiți de Ministerul Finanțelor la investiții, la infrastructură, dar mă tem că, în realitate, ei acoperă cheltuielile aberante ale guvernanților”, spune deputatul Antoneta Ioniță.

Parlamentarul brăilean se îndoiește oricum că banii din ”taxa pe viciu” au fost direcționați în ultimii ani către destinația prevăzută de lege, câtă vreme, în răspunsul primit de la Ministerul Sănătății nu este precizată destinația banilor până la începutul anului 2019, când prevederile legale au fost abrogate, deși a solicitat să fie precizate  principalele capitole de cheltuieli spre care au fost repartizați banii din taxă și  care au fost sumele cheltuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *