Campania „10 PENTRU SIGURANȚĂ”

În ziua de 06.09.2019, reprezentanţii instituțiilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne au demarat activitățile de prevenire în cadrul Campaniei „10 pentru siguranță”.

 În cadrul acesteia se va pune accent pe creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și profesorilor, pentru evitarea implicării copiilor în evenimente negative.

Campania „10 pentru siguranță” va fi desfășurată în contextul începerii noului an școlar de către instituțiile din județul Brăila cu competență în domeniu, respectiv: Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, sub coordonarea Instituției Prefectului.

Astăzi, reprezentanții instituțiilor implicate au fost prezenti în incinta complexului comercial Promenada Mall Brăila, unde au discutat cu 1800 de persoane și au distribuit 3750 de materiale informativ-preventive (flyere pentru părinţi; orare, semne de carte, flyere şi calendare cu recomandări pentru copii).

Campania are ca scop creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și profesorilor privind riscurile de victimizare a minorilor pe drumul spre şcoală sau spre casă din unitățile de învățământ și zonele adiacente acestora.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

În acest sens, oamenii legii au transmis cetăţenilor informaţii specifice domeniilor proprii de competenţă, astfel:

Părinţii au fost informaţi cu privire la măsurile de siguranţă pe care trebuie să le aibă în vedere pentru a preveni implicarea copiilor în evenimente negative pe drumul către şcoală sau spre casă, în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ, atunci când sunt singuri acasă sau când ies cu prietenii, dar şi referitor la siguranţa pe internet, prevenirea traficului de persoane şi a consumului de droguri:

 Ascultaţi ceea ce vă spune copilul şi comunicaţi cât mai mult cu el. Învăţaţi-l să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante şi repetaţi cu el modalităţi de ieşire din astfel de situaţii. Trebuie să ştie că poate spune dacă ceva/cineva îi provoacă frică, confuzie, derută sau jenă;

  • Fiţi prietenul copilului dvs.! Vorbiţi cu el despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele! Eventual, invitaţi-i acasă sau ieşiţi împreună în parc, pentru a le putea observa comportamentul;
  • Nu lăsaţi copilul să meargă singur sau cu prieteni în locuri izolate sau după lăsarea întunericului!
  • Explicaţi-i copilului că respectul faţă de adulţi nu înseamnă supunere oarbă faţă de aceştia.
  • Dacă la televizor apare o ştire sau o emisiune despre abuz sexual, nu schimba postul! Folosiţi acest prilej pentru a discuta cu copilul, a-i explica pe înţelesul lui noţiunile respective şi modul în care el însuşi s-ar putea apăra.

 Minorii au fost informaţi cu privire la principalele măsuri de siguranţă personală şi comportamentală pe care trebuie să le adopte: 

  • Pe drumul către şcoală sau casă, evită să foloseşti telefonul mobil şi fii foarte atent la ce se întâmplă în jurul tău;
  • Nu intra în vorbă cu necunoscuţii şi nu pleca nicăieri împreună cu aceştia;
  • Nu accepta să faci parte dintr-un grup de prieteni care au obiceiuri nesănătoase (consumă alcool sau tutun).
  • Fii puternic!Cateodată presiunea de a începe să consumi droguri este foarte mare si este greu să te simți diferit față de ceilalți.Întotdeauna cand ai de făcut astfel de alegeri, gandește-te la ce este cel mai bine pentru tine!
  • Traversează strada doar pe la trecerea de pietoni şi la culoarea verde a semaforului! Nu uita să te asiguri înainte;
  • Nu lua cu tine la şcoală obiecte de valoare sau sume mari de bani;
  • Discută cu părinţii şi profesorii şi cere-le ajutorul atunci când eşti ameninţat ori şicanat de colegi;
  • Tratează-ţi colegii cu respect şi toleranţă, comunică civilizat şi nu da curs provocărilor;
  • Nu-ţi împinge sau lovi colegii, nici măcar în joacă. Se poate ajunge la lucruri grave;
  • Dacă eşti martor la o ceartă sau încăierare între elevi, anunţă imediat cadrele didactice sau personalul de pază.

 

Activitățile campaniei vor continua sâmbătă și duminică în municipiul Brăila și orașul Ianca, iar în perioada 9 – 20 septembrie, aceste acțiuni de informare și prevenire vor fi concentrate în unitățile de învățământ din mediul rural și urban.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *