Dupa 17 ani “Bijuteria Romaniei” nava scoala “Mircea” a revenit la Braila

Dupa 17 ani “bijuteria Romaniei” Bricul “Mircea” a revenit la Braila. In perioada 1994-2002, Nava scoala „Bricul Mircea” s-a aflat in reparatie la Santierul Naval Braila. Aici timp de opt ani, nava a fost modernizata si reparata capital fiind dotata cu aparatura de ultima ora, iar intr-o dimineata de aprilie din anul 2002, in prezenta oficialitatilor guvernamentale si locale, aceasta a fost lansata la apa si insotita „in semn de respect” pana la varsarea Dunarii, pe bratul Sulina de trei salupe.

Timpul si-a pus insa amprenta si nava a avut nevoie de reparatii capitale, motiv pentru care intre 31 iulie si 6 august 1994, „Mircea” executa ultimul mars de instructie in Marea Neagra, inainte de intrarea in santier. Astfel, la 4 octombrie 1994, „Mircea” a pornit spre Santierul Naval Braila pentru modernizare. Lucrarile au fost de calitate, dar s-au desfasurat pe o perioada indelungata.

La 26 aprilie 2002, incepand cu ora 09.00, in Santierul Naval din Braila a avut loc festivitatea prilejuita de plecarea navei-scoala MIRCEA  in probele de receptie.
Pe data de 29 aprilie 2002, MIRCEA soseste in portul Constanta, unde acosteaza la cheul intesat de oameni. Se puteau remarca amirali, generali, oficialitati locale, civili si tineri studenti ai Academiei Navale „Mircea cel Batran”, amirali si ofiteri in rezerva si retragere, reprezentanti ai Ligii Navale Romane, care s-au alaturat in timp eforturilor de sensibilizare a opiniei publice si de strangere a unor insemnate fonduri destinate repararii navei.

Cea mai preţuită navă a Marinei Militare Române, care a parcurs peste 300.000 de mile marine, de-a lungul timpului, adică de 14 ori lungimea Ecuatorului, Nava-şcoală „Mircea” a acostat, în azi, 19 septembrie 2019, in jurul orei 10.00, in portul brăilean.

După ceremonia de sosire a navei, in intervalul orar 15.00-18.00, brailenii pot vizita nava iar Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert pe faleză, de la ora 17.30 la ora 19.00. De asemeni si vineri 20 septembrie, intre orele 09.00-13.00 si 15.00-19.00, brailenii se pot urca la bordul navei pentru a afla istoricul si povestile marinarilor.

Prezenti la eveniment oficialitatile judetene si municipale, directori de societati, politicieni, oameni de afaceri braileni, veterani de razboi au putut vizita nava, numai brailenii aflati in numar mic din cauza vremii au admirat nava scoala de pe cheu, deoarece nu au avut voie. Motivatia “pentru public dupa amiaza de la ora 15.00, sau veniti maine dimineata” ii anunta oamenii de ordine pe cei care insistau sa viziteze nava.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *