Hoții sunt creativi – fiți preventivi

*   „Hoții sunt creativi – fiți preventivi”- o nouă activitate din cadrul proiectului „Extemporal şi la dirigenţie”.

Luni, 4 noiembrie 2019, reprezentanţi ai IPJ Brăila și ANITP Galati au stat de vorbă cu elevii de la Colegiul Economic „Ion Ghica” despre cât de inventivi sunt infractorii și cum să nu devină victime ale acestora. Este știut faptul că pentru completarea actului infracţional, aceștia  găsesc metode din ce în ce mai ingenioase de a păgubi potenţialele victime.

Tinerilor le-au fost oferite explicaţii privind riscurile la care se expun atunci când nu sunt atenţi la anturajul lor, și anume de a fi traficați în scop sexual, de muncă, pentru cerșit sau pentru a fi implicați forțat în activități criminale. Asta se întamplă când persoanele acceptă oferte dubioase şi riscante de lucru în diferite industrii, fără a se asigura că aceste oferte sunt reale. Astfel, persoanele ajung să fie recrutate de traficanți, care, prin împovărare cu datorii, amenințări, violență, șantaj sau alte forme de control le obligă să muncească, să se prostitueze sau să cerșească fără a fi remunerați sau tergiversează achitarea şi aceea parţială, fără acces la medicină și fără a putea reveni acasă. La fel, traficanții își transferă între ei controlul asupra persoanelor traficate, sclavia având în unele cazuri urmări fatale pentru victime. Li s-a recomandat copiilor să evite frecventarea unor grupuri care ridică semne de întrebare, iar dacă, totuşi, au ajuns în situaţia de a fi victime, să apeleze la ajutorul autorităţilor.

Au fost proiectate filme pe tematica discutate.

De asemenea, s-a discutat despre violenţă, cât de important este ca elevii să dezvolte relaţii amicale între ei şi să lase deoparte gândurile negative faţă de alţi colegi cu care nu se înţeleg.

Activitatea a fost una interactivă, elevii exprimându-şi interesul prin numeroasele întrebări adresate.

  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *