25 NOIEMBRIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ELIMINAREA VIOLENȚEI ASUPRA FEMEILOR

Ieri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, Liceul Teoretic „Panait Cerna”, Liceul de Arte „Hariclea Darclée” şi Brăila Mall au marcat Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.

Totodată, aceștia au lansat și Campania de prevenire „UNITE, pentru a opri violenţa asupra femeilor, inițiată de polițiștii brăileni.

 După-amiaza zilei de 25 noiembrie a adus în Brăila Mall mesajul elevelor din cadrul Liceelor „Panait Cerna”, și „Hariclea Darclée”, cu privire la semnificaţia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.

Iniţiativa instituţiilor brăilene se alătură demersului Organizației Națiunilor Unite, care marchează în perioada cuprinsă între 25 noiembrie –  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii și 10 decembrie – Ziua drepturilor omului – „16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe diferenţa de gen”.

În această perioadă, numeroase instituţii publice din România, organizații                  non-guvernamentale, asociații și comunități pun în practică proiecte, activități și campanii ce au ca scop principal eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor.

În prezenţa reprezentantului Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, a conducerii Liceului Teoretic „Panait Cerna” Brăila şi a complexului comercial Brăila Mall, a cadrelor didactice de la cele două licee din municipiu şi a cetăţenilor prezenţi la manifestare, reprezentantul poliţiei a reamintit că violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la şcoală, la locul de muncă ori în spitale. Într-o măsură mai mare sau mai mică, violența este prezentă în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație.

Prin această campanie dorim să atragem atenţia cetăţenilor asupra gravităţii fenomenului de violenţă domestică, ce implică nu doar costuri personale, ci şi de natură economică şi socială, precum şi asupra importanţei raportării la poliţie a tuturor cazurilor de violenţă domestică, indiferent dacă este vorba de victime sau martori la această infracţiune.”

Activitatea a continuat cu un flashmob, care a constat într-un moment artistic susţinut de elevii celor două licee, prin care s-a dorit atragerea atenţiei cetăţenilor cu privire la gravitatea fenomenului de violenţă domestică şi importanţa sesizării autorităţilor despre astfel de fapte.

Ulterior, poliţiştii, împreună cu elevii, au oferit persoanelor aflate în incinta complexului comercial pliante cu informaţii referitoare la formele de manifestare a violenţei domestice, aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere victima în timpul unei agresiuni, serviciile de care poate beneficia şi instituţiile la care poate apela pentru a obţine ajutor.

Cetăţenii au avut posibilitatea de a auzi spotul audio – antiviolenţă domestică, ce a fost creat pentru susţinerea campaniei naţionale de prevenire a violenţei domestice National Awareness–raising campaign”, care se desfăşoară în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2019, la nivel naţional, sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Poliţiştii brăileni vă reamintesc:

– dacă sunteţi victime ale violenţei în familie, vă încurajăm să cereţi ajutorul autorităţilor pentru a putea gestiona corect această situaţie;

– trebuie să ştiţi că, potrivit legii, pentru înlăturarea stării de pericol la adresa victimei, împotriva agresorului poate fi emis un ordin de protecţie sau un ordin de protecţie provizoriu;

– în situaţia în care sunteţi agresată fizic de către un membru al familiei, trebuie să luaţi de urgenţă o serie de măsuri, printre care:

  • să anunţaţi poliţia sunând la 112;
  • să vă îngrijiţi starea de sănătate, deoarece vătămările suferite pot evolua neaşteptat şi se pot agrava rapid!
  • să solicitaţi consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator!
  • să cereţi poliţiştilor emiterea unui ordin de protecţie provizoriu!

– dacă actele de violenţă domestică nu vă privesc personal şi sunteţi doar sunteţi martori la astfel de fapte, nu ezitaţi să sesizaţi autorităţile! Reclamarea acestor cazuri va descuraja continuarea comportamentului abuziv al agresorilor potențiali și va schimba mentalitatea colectivă conform căreia violența domestică este un subiect tabu sau nu este atât de gravă încât să necesite implicarea autorităților.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *