Aveţi grijă de porci! Nu-i lăsaţi singuri în cocină

  • PREVENIREA FURTURILOR DE ANIMALE DOMESTICE, PRIORITATE A POLIŢIŞTILOR BRĂILENI

În preajma sărbătorilor de iarnă, poliţiştii brăileni acționează pentru prevenirea furturilor de animale domestice.
Pentru luna decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a demarat un Plan de acţiune pentru prevenirea şi combaterea furturilor de animale şi pentru verificarea legalităţii sacrificării şi comercializării animalelor.
În această perioadă, premergătoare Crăciunului, sunt vizaţi atât comercianţii de produse din carne şi transportatorii, dar şi cetăţenii din mediul rural, deţinători de animale domestice.
Acestora din urmă poliţiştii brăileni le atrag atenția cu privire la necesitatea asigurării corespunzătoare a încăperilor destinate adăpostirii animalelor, precum și asupra importanței asigurării pazei acestora atunci când animalele se află la păşunat.
Printre factorii care favorizează comiterea furturilor de animale enumerăm:
 Asigurarea deficitară a locurilor unde sunt ținute animalele;
 Lăsarea liberă a animalelor în locurile de pășunat, fără supraveghere;
 Lipsa unui sistem de pază comunală;
 Lipsa de vigilență a paznicilor din cadrul fermelor și neefectuarea controlului asupra modului de efectuare a pazei de către angajați;
 Iluminatul public insuficient, în special în cazul locuințelor mărginașe, izolate;

 
Pentru a preveni furturile de animale din gospodărie sau de pe locurile de păşunat sau adăpostire, poliţiştii le recomandă cetăţenilor următoarele:
 Pe timpul nopții asigurați cu sisteme de închidere (lacăte, zăvoare) ușile grajdurilor, ale anexelor gospodărești unde țineți animale;
 În măsura posibilităților, pe timp de noapte, asigurați iluminatul zonelor unde sunt animalele. Câinii de pază vă pot scuti de multe neplăceri;
 Animalele lăsate fără supraveghere pe pășuni, izlazuri sau pe marginea drumului, constituie o pradă ușoară pentru hoți, așadar nu le creați această posibilitate. Duceți animalele la pășunat la comun cu alți localnici și asigurați pe rând paza acestora, iar dacă aveți posibilitatea, angajați o persoană cunoscută și responsabilă pentru a face acest lucru.
 Nu amplasați grajdurile sau adăposturile de animale la distanță față de locuință sau în locuri izolate, fără să asigurați paza acestora.
Totodată, atragem atenția și asupra pericolului pe care îl reprezintă animalele lăsate libere și fără supraveghere pe pășuni, în special în proximitatea căilor rutiere sau feroviare.
Acestea constituie un real pericol pentru circulația autovehiculelor pe drumurile publice, a trenurilor, dar și pentru siguranța cetățenilor. De asemenea, atelajele înhămate lăsate fără supraveghere în stradă constituie un pericol pentru circulația publică, așadar evitați neplăcerile și luați măsuri pentru a ține animalele în țarcuri sau priponite.
Legea prevede sancțiuni cuprinse între 100 și 500 de lei pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot reprezenta pericol pentru persoane sau bunuri.
Atragem atenția asupra faptului că nu trebuie să cumpărați animale de la persoane care se grăbesc să le vândă şi solicită preţuri mici, deoarece acestea pot proveni din infracţiuni de furt, iar marfa va fi confiscată de autorităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *