Cea mai scurtă noapte din an! Trecem la ora de vară

  • Noaptea mai scurtă, ziua mai lungă!

Anual, în ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară. Anul acesta, trecerea se va produce în noaptea de 28 spre 29 martie, atunci când ceasurile se vor da înainte, iar ora 03.00 va deveni ora 04.00.

Schimbarea orei se face întotdeauna în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, atunci când ziua este egală cu noaptea, și conversia se petrece întotdeauna într-o noapte de sâmbătă către duminică, astfel încât să existe o zi de adaptare a organismului la noua oră.

În popor este clasificată aceasta schimbare ca fiind noaptea în care dormim mai puțin cu o oră. Apoi, în 28 octombrie ar urma să se treacă din nou la ora de iarnă.  Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, astfel încât ora 3.00 va deveni ora 4.00. Duminică, 29 martie, devine cea mai scurtă zi a anului 2020, cu 23 de ore, în loc de 24. Însă ne bucurăm mai mult de lumina zilei. În România, această trecere se aplică din anul 1979, în vederea folosirii optime a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial pe perioada lunilor de vară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *