Dezinfectarea pubelelor în Brăila

Pubelele de gunoi dar şi modulele selective din cartierele din municipiul Brăila sunt dezinfectate zilele acestea cu o substanță specială pe bază de clor sau dezinfectant.

În această dimineață, pe la ora 09.00, trei muncitorii de la Societatea de salubritate “Eco-Public” din Brăila, au venit cu un autoturism având în portbagaj un butoi cu soluție, un compresor, un tambur cu furtun şi iute s-au apucat de treabă. Au văzut amplasamentul modulului, au gestionat exteriorul cât de murdar este, au verificat interiorul inclusiv pubelele şi au trecut la lupta cu viruşii. Interior, exterior ca la spălătoriile auto. Numai că “zoaiele” de la substanța dezinfectantă se împrăştia peste tot şi nu avea unde să se scurgă.

zoaie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fără jenă și fără teamă societatea Eco a încălcat toate normele de sănătate publică și toată legislația de mediu, pentru că nimeni nu i-a deranjat vreodată. Este de remarcat că regulamentul de ordine al municipiului Brăila prevede amenzi pentru cetățenii care își spală sau repară autoturismele pe domeniul public. Compartimentul de protecție a mediului de la Primăria Brăila, n-au auzit, probabil, de aceste interdicții.

Ordinul Ministerului Sanatatii nr.119 din februarie 2014 privind aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei la capitolul IV, articolele 33 şi 34 spun:

“ART. 33 – În situaţia în care nu există canalizare sau posibilitatea de racord la aceasta, se vor adopta soluţii individuale de colectare şi neutralizare a apelor uzate, cu luarea măsurilor de protejare a mediului şi sănătăţii.

ART. 34 – Îndepărtarea apelor uzate menajere şi fecaloid-menajere provenite de la locuinţele neracordate la un sistem de canalizare se face prin instalaţii de preepurare sau fose septice vidanjabile, care trebuie să fie proiectate şi executate conform normelor în vigoare şi amplasate la cel puţin 10 m faţă de cea mai apropiată locuinţă; instalaţiile se întreţin în bună stare de funcţionare; vidanjul se va descărca în cea mai apropiată staţie de epurare a apelor uzate”.

Oare instituțiile abilitate, oare Direcția de Sănătate Publică Brăila nu vede că aceste platforme de precolectare a deșeurilor dintre blocuri încalcă prevederile Ordinul Ministerului Sănătătii nr. 119, care la articolul 4 litera “a” mai prevede: “platforme destinate pentru depozitarea recipientelor de colectare selectivă a depozitelor de deșeuri municipale, care vor fi amenajate la distanță de minimum 10 m de ferestrele locuințelor, vor fi împrejmuite, impermeabilizate, cu asigurarea unei pante de scurgere și vor fi prevăzute cu sistem de spălare și sifon de scurgere racordat la canalizare, vor fi dimensionate pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului și a ritmului de evacuare a acestuia și vor fi întreținute în permanentă stare de curățenie; platformele pot fi cuplate cu instalații pentru bătut covoare;”

Sănătatea publică a locuitorilor brăilei este mai importantă chiar şi atunci când ducem gunoiul la ghenă.

Îi întreb pe cei de la Eco sau Braicata, acum când virusul ucigaş bântuie prin oraş căutându-şi victime, Eco  igienizează şi dezinfectează inclusiv şi tubulatura ghenei de la blocurile cu opt sau zece etaje? Noroc cu pandemia asta şi a coronavirusului că aceste module selective sunt spălate, că de când s-au montat pe domeniul public în municipiul Brăila acestea nu au văzut nici un strop de apă… noroc cu ploile.

De aceea trebuie să fim responsabili, să respectăm normele de igienă și să evităm deplasările.

12

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *